Temat: [Transit 1991-1994] Waga auta a system viatol.
View Single Post
Stary 12-12-2013, 08:54   #52
apus
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: transit 2.5 td
Silnik: 2.5 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Waga auta a system viatol.

Witam.
Oczywiście, że to co piszę dotyczy kat. B. Warto jednak zauważyć, że w końcu ustawodawca nieco uporządkował prawo. W ustawie jasno jest określone, że masa rzeczywista przyczepki nie może przekroczyć masy rzeczywistej pojazdu. Co do tego jaką maksymalnie przyczepkę może ciągnąć dany pojazd jest wpisane w dowodzie rejestracyjnym pozycja O1 i O2 - są to maksymalne masy całkowite - nie DMC (możemy więc np. ciągnąć przyczepkę pustą która waży tyle co jest w dowodzie w pozycji O1 lub O2 mimo iż DMC przyczepki będzie większe - oczywiście w ramach uprawnień wynikających z posiadanej kat. prawa jazdy). Ograniczenie kat. B prawa jazdy zezwala ciągnąć przyczepkę lekką tj. do 750 kg i wówczas przy DMC pojazdu 3,5 tony DMC zespołu wyniesie 4250 kg. DMC jest natomiast istotne przy opłatach Viatol, ale ta kwestia jest chyba jasna dla wszystkich. Jeśli DMC pojazdu lub zespołów pojazdów przekroczy 3,5 tony należy wnosić opłaty Viatol na drogach, które są objęte tym systemem poboru opłat. DMC jest rzeczą świętą i nie można tutaj zmieniać interpretacji, tzn. nawet jeśli będziesz ciągnął pustą przyczepkę ale z dowodów rejestracyjnych wynika, że DMC zestawu przekracza 3,5 tony to podlega opłacie Viatol.
Z praktycznego puntu widzenia, żeby unikać udowadniania, że przysłowiowa Teściowa na tylnym siedzeniu waży 100 kg warto czasami posłuchać Policję lub ITD. Ja tak robię i mam spokój i ważenie zespołu pojazdów na drodze mnie nie dotyczy - pomijam fakt przeładowania przyczepki.
W przypadku kat. B + E dochodzą uprawnienia wynikające z dodatkowej kategori prawa jazdy.
Pozdrawiam
apus jest offline   Odpowiedź z Cytatem