Temat: [Transit 1991-1994] Waga auta a system viatol.
View Single Post
Stary 12-12-2013, 13:06   #56
apus
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: transit 2.5 td
Silnik: 2.5 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Waga auta a system viatol.

Witam.
Co kraj to obyczaj. Ja bym skończył rozmowę z Policjantem, dla którego jak twierdzisz pusta przyczepa jest o krok od częściowo załadowanej. Ja jak rozmawiałem z Policjantem w obecności Inspektora ITD na punkcie kontrolnym we Wrocławiu dowiedziałem się, że jeśli byłoby inaczej to w dowodzie w poz. O1 i O2 wpisane by było DMC a nie MMC. Dalej mówił, że jeśli jest pusta, to dowodzie jest wpisana masa własna przyczepki i nie może przekroczyć MMC. Tzw. "wąskim gardłem" jak piszesz a według Policjanta nadrzędnym ograniczeniem może być w tym przypadku ograniczenie wynikające z posiadanych uprawnień (posiadana kategoria prawa jazdy). To co mówił wydaje się, że ma sens i raczej zgadza się z obowiązującym prawem. Miałem już nie pisać, ale skoro nadal poruszasz ten temat, to ustawodawca zrobił w końcu porządek i uchylił Dział IV pozostawiając jedynie zapis o masach rzeczywistych. Odnoszenie się do art 88 na dzień dzisiejszy nie ma umocowania prawnego i po prostu nie ma sensu. Podobnie jest stosowanie jakiś mnożników. Sam piszesz o "wąskim gardle" a w tym przypadku zapis O1 i O2 jest nadrzędny i decydujący. Te mnożniki są uwzględniane przez producentów pojazdu mając z jednej strony istniejące prawo a z drugiej możliwości techniczne pojazdu. Co do samochodów pozaeuropejskich jak i motocykli pierwszy przegląd i rejestracja nie polega na przepisaniu danych z dokumentów pojazdu. Wiem co piszę, bo ja akurat sprowadzałem motocykl z USA a kuzyn Scanię taką z wystającą do przodu maską. Jak ktoś nie przechodził przez to to nie polecam. Nie tyko dane są weryfikowane ale również pojazd musiał być dostosowywany (np. kierunkowskazy).
Pozdrawiam.
apus jest offline   Odpowiedź z Cytatem