Odp: Waga auta a system viatol.
Witam.
Co kraj to obyczaj. Ja bym skończył rozmowę z Policjantem, dla którego jak twierdzisz pusta przyczepa jest o krok od częściowo załadowanej. Ja jak rozmawiałem z Policjantem w obecności Inspektora ITD na punkcie kontrolnym we Wrocławiu dowiedziałem się, że jeśli byłoby inaczej to w dowodzie w poz. O1 i O2 wpisane by było DMC a nie MMC. Dalej mówił, że jeśli jest pusta, to dowodzie jest wpisana masa własna przyczepki i nie może przekroczyć MMC. Tzw. "wąskim gardłem" jak piszesz a według Policjanta nadrzędnym ograniczeniem może być w tym przypadku ograniczenie wynikające z posiadanych uprawnień (posiadana kategoria prawa jazdy). To co mówił wydaje się, że ma sens i raczej zgadza się z obowiązującym prawem. Miałem już nie pisać, ale skoro nadal poruszasz ten temat, to ustawodawca zrobił w końcu porządek i uchylił Dział IV pozostawiając jedynie zapis o masach rzeczywistych. Odnoszenie się do art 88 na dzień dzisiejszy nie ma umocowania prawnego i po prostu nie ma sensu. Podobnie jest stosowanie jakiś mnożników. Sam piszesz o "wąskim gardle" a w tym przypadku zapis O1 i O2 jest nadrzędny i decydujący. Te mnożniki są uwzględniane przez producentów pojazdu mając z jednej strony istniejące prawo a z drugiej możliwości techniczne pojazdu. Co do samochodów pozaeuropejskich jak i motocykli pierwszy przegląd i rejestracja nie polega na przepisaniu danych z dokumentów pojazdu. Wiem co piszę, bo ja akurat sprowadzałem motocykl z USA a kuzyn Scanię taką z wystającą do przodu maską. Jak ktoś nie przechodził przez to to nie polecam. Nie tyko dane są weryfikowane ale również pojazd musiał być dostosowywany (np. kierunkowskazy).
Pozdrawiam.
|