Temat: [Transit 1991-1994] Waga auta a system viatol.
View Single Post
Stary 12-12-2013, 19:55   #58
apus
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: transit 2.5 td
Silnik: 2.5 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Waga auta a system viatol.

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak nie, bo może wystąpić sytuacja, że DMC takiej holowanej na pusto przyczepy jest jest na tyle duże, że po przemnożeniu przez współczynnik 1,33 (nadal obowiązuje), DMC ciągnącego ją samochodu będzie mniejsze od wyniku mnożenia. I to się staje "wąskim gardłem"...

Pozostałych przekłamań już nie prostuję, bo... nie mam siły.

=============================
Przy okazji tej rozmowy z Inspektorem dowiedziałem się o innym prawnym dziwolągu. Otóż przepis o DMC zestawu 4,25 t przy kategorii B prawa jazdy dotyczy... samochodów osobowych.
Czyli taki sam samochód ale z kratką i formalnie ciężarowy może wystąpić w zestawie o DMC tylko 3,5t.
Masakra...

-----------
Witam.
Ja też już nie mam więcej siły - podaj proszę gdzie jest w ustawie aktualny zapis o przeliczniku 1,33 bo według mnie był ale już nie ma. Jeśli go nie ma to decyduje zapis w dowodzie O1 i O2. Oczywiście mogę się mylić, tylko ja piszę, że zapisu tego już nie ma (art. 88 został uchylony) a Ty piszesz, że obowiązuje. Jeśli tak jest to gdzie to jest zapisane w obowiązującej ustawie bo ja tego nie potrafię znaleźć.
Pozdrawiam
apus jest offline   Odpowiedź z Cytatem