Witam
Tak jak pisałem, oczywiście odnoszę się tylko do prawa jazdy kat. B bo taką chyba większość posiada i w tym zakresie sprawa wygląda w końcu lepiej.
Niestety albo w WORD Wrocław tel. 71 7746793 nie mają racji albo kolega Wojtek wsadza posiadaczy praw jazdy kat. B i tylko B na minę:
Cytat:
|
Tak było przed nowelizacją i jest nadal. Mógł i nadal może posiadacz kategorii B holować także przyczepę ciężką. Zmieniono bezsensowną sytuację, gdy holujący przyczepkę lekką (najczęściej bez hamulców) mógł z kategorią B ciągnąć zestaw o DMC 4,25t, a holując przyczepę ciężką (najczęściej z hamulcem najazdowym, czyli bezpieczniejszą) mógł ciągnąć zestaw o DMC 3,5 t. Oczywiście przyczepa ciężka w takim przypadku musi spełniać ograniczenia DMC wynikające z uprawnień posiadacza kategorii B i warunków technicznych.
|
Odesłano mnie do ustawy o kierujących pojazdami gdzie jest napisane:
Art.6 ust. 1 pkt. 6
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
a ust. 2 o którym mowa powyżej brzmi:
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Twierdzą, że powinno się zrobić kat. E. W przypadku przyczepki lekkiej o DMC 750 kg może zestaw ważyć 4250 kg i wystarczy sama Kat. B.
Proszę o podesłanie jakiegoś linka wyjaśniającą poruszoną kwestię.
Dziękuję i Pozdrawiam