Temat: [Mondeo 2007-2014] panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...
View Single Post
Stary 13-12-2013, 23:34   #1287
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...

Cytat:
Napisał Skalniak44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... poradzenie mi gdzie najlepiej umiescic antene GBS od Tej Chinskiej navigacji.

Umiescilem antene nad samym radiem pod kokpitem ale mam slaby sygnal i w miescie czesto wogule nie mam sygnalu GPS.
Nie chcialbym umieszczac anteny na polce kokpitu aiec jesli ktos ma sprawdzone miejsce to prosze o porade.
Oczywiście najlepsze miejsce to w podstawce anteny na dachu - 11-12 widocznych satelit, ale jest to z kolei spory koszt a i zawodność dość duża. Wszystkie inne (wewnątrz kokpitu) z złapaniem takiej ilości będą mieć problem z definicji. U siebie kabelek anteny GPS puściłem od nawigacji do prawego słupka, później do góry (słupkiem) a następnie podsufitką w okolice schowka na okulary/lampkę sufitową. Wystającą antenę widać na zdjęciu - wetknięta na "chama" pomiędzy samą podsufitkę a dach auta - problem z wciśnięciem/wyciągnięciem bo ciasno ją się wsuwa, ale dzięki temu nie wypada i nie plącze się. Wetknięta w tym miejscu ze względu na ogrzewaną przednią szybę, skutecznie ekranującą sygnał, jeśli antena "przyklejona jest na półce kokpitu. Antena jest umieszczona pod szarym/czarnym kropkowanym polem (obramowanym na rysunku na niebiesko) dlatego, że w polu tym nie ma grzejących drucików - ilość satelitów widocznych przez antenę, bez problemu osiąga 8-9. Tym sposobem minimalizuje się też, niemalże do zera, ryzyko jej zalania na myjni.

pozdrófka
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC08951_2.jpg (95.9 KB, 256 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC08954_3.JPG (69.0 KB, 221 wyświetleń)
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem