Cytat:
|
... poradzenie mi gdzie najlepiej umiescic antene GBS od Tej Chinskiej navigacji.
Umiescilem antene nad samym radiem pod kokpitem ale mam slaby sygnal i w miescie czesto wogule nie mam sygnalu GPS.
Nie chcialbym umieszczac anteny na polce kokpitu aiec jesli ktos ma sprawdzone miejsce to prosze o porade.
|
Oczywiście najlepsze miejsce to w podstawce anteny na dachu - 11-12 widocznych satelit, ale jest to z kolei spory koszt a i zawodność dość duża. Wszystkie inne (wewnątrz kokpitu) z złapaniem takiej ilości będą mieć problem z definicji. U siebie kabelek anteny GPS puściłem od nawigacji do prawego słupka, później do góry (słupkiem) a następnie podsufitką w okolice schowka na okulary/lampkę sufitową. Wystającą antenę widać na zdjęciu - wetknięta na "chama" pomiędzy samą podsufitkę a dach auta - problem z wciśnięciem/wyciągnięciem bo ciasno ją się wsuwa, ale dzięki temu nie wypada i nie plącze się. Wetknięta w tym miejscu ze względu na ogrzewaną przednią szybę, skutecznie ekranującą sygnał, jeśli antena "przyklejona jest na półce kokpitu. Antena jest umieszczona pod szarym/czarnym kropkowanym polem (obramowanym na rysunku na niebiesko) dlatego, że w polu tym nie ma grzejących drucików - ilość satelitów widocznych przez antenę, bez problemu osiąga 8-9. Tym sposobem minimalizuje się też, niemalże do zera, ryzyko jej zalania na myjni.
pozdrófka