Witam.
Fakt zdania egzaminu praktyczny na B96
musi być odnotowany w prawie jazdy. Jest on taki sam jak na kat. E. Warto się więc zastanowić, czy jest sens zdawać na B96 czy zrobić kurs i zdać ten sam egzamin ale mieć kat. E (kwestia zasobności portfela). Jednocześnie uważam, że według uzyskanych informacji przelicznik 1.33 w przypadku samej Kat. B nie ma zastosowania. Wg Policji w autach do 3,5 tony DMC pojazdu poz. F2 oraz MMC przyczepy poz. O2 są tak wpisane przez producenta, że nie ma możliwości przekroczenia przelicznika 1.33. Nawet jeśli jest w poz. O2 wpisana wartość większa, to należy pamiętać, że DMC pojazdu i DMC przyczepki łącznie nie może przekroczyć 3,5 tony (kat. B). Wszelkie odpowiedzi jaką przyczepkę można ciągnąć na kat. B pomijają przelicznik 1.33. W przypadku przyczepki lekkiej tj. do 750 kg z hamulcem lub bez zawsze będzie spełniała warunek 1.33.
We wszystkich dowodach pojazdów do 3,5 tony jakie posiadam tylko w jednym miałem przypadek, gdy mam wpisane F2 2015 kg a O2 1870 kg. Przelicznik niby nie spełniony ale jak nałożę ograniczenie DMC zestawu do 3,5 tony to wszystko się zgadza. Myślę, że Policja ma rację - fakt nie przywoływania tego ograniczenia przy kat. B w jakimkolwiek miejscu raczej to potwierdza.
Dla przykładu odpowiedź Policji
http://www.bielsko.slaska.policja.go...awane-pytania/
Sprawa się komplikuje już w przypadku B96 jak i kat. E. W przypadku samej kat. B sprawa naprawdę wygląda dobrze i nie jest wcale skomplikowana.
Na koniec - jeśli coś jest wpisane w rozporządzeniu dotyczącym warunków technicznych pojazdów nie oznacza wprost, że dotyczy to kierowcy. Wymogi homologacyjne a więc i spełnianie warunków technicznych dotyczą również producentów czy importerów.
Pozdrawiam
Bump:
Cytat:
|
Pany, a orientujecie sie jak jest w przypadku ciągnika siodłowego DMC 3499kg i naczepy? Jaka DMC naczepy moze być maksymalnie przy B+E, bo jak wiadomo w Prawie o Ruchu Drogowym jest napisane, iż zaczep o masach przyczepy nie dotyczy naczep.
|
Witam.
Kolego, przypadek, który poruszasz jest dość szczególny. Ja na Twoim miejscu zwróciłbym się z zapytaniem do GITD. Odpowiedź wydrukował i miał zawsze przy sobie.
Pozdrawiam