View Single Post
Stary 15-12-2013, 09:14   #269
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
Domyślnie Odp: Filtr DPF

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focus 1.6 i 2.0 Kuga 2.0 136KM mokry (FAP)
Mondeo/S-max/Galaxy 2.0 136 i 2.2 suchy (DPF)

heko,
podział jest jak najbardziej poprawny ale protestuję takim skrótom myslowym że mokry to FAP a suchy to DPF.
FAP i DPF można używać zamiennie bo oba skróty oznaczają "filtr cząstek stałych"
DPF od angielskiego diesel particulate filter a FAP od francuskiego filtre à particules
Oczywiście można dyskutować nad powstaniem nazewnictwa że FAP powstał nad Sekwaną gdzie rozwijają technikę dodatku do paliwa, a DPF gdzie indziej indziej ale myślę że to nadużycie skrótu.
no chyba że ja czegoś nie wiem...
mokry oznacza że do zainicjowania i podtrzymania wypalania sadzy używa się specjalnego dodatku który obniża temp spalania sadzy, a suchy uzyskuje odpowiednią temperaturę poprzez dotrysk paliwa (stąd widoczne podwyższone spalanie w momencie wypalania)
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem