Odp: sensory cofania nie działają
Witam forumowiczów
W moim przypadku tylne czujniki cofania po wrzuceniu wstecznego piszczały ciągle a przednie jednocześnie działały prawidłowo. Już byłem u mechanika (elektryka) i umówiłem się na wizytę ale posłuchałem kilku z Was (szczególnie: raksadam, roberts3003 oraz andree74) i spróbowałem sam zajrzeć pod spód. Co się okazało? Pełno piachu zmieszanego z błotem i trawą, wilgoć i bród. Po oczyszczeniu wyjąłem kolejno wszystkie cztery czujniki wg opisu andree74 i dokładnie je wyszczotkowałem starą szczoteczką do zębów i wysuszyłem ciepłym nawiewem powietrza. Okazało się, że jeden z nich jest rozszczelniony i dodatkowo "łapie" wodę do wewnątrz. (jest to element tworzący jedną "zalaną" całość - nierozbieralny i jego nieszczelność wymaga wymiany na nowy lub używany ale sprawny). Jednak udało mi się go również wysuszyć i doprowadzić do stanu sprawności. Suszyłem ok. 20 min. a po osuszeniu popękane miejsca "zalałem" klejem i poczekałem aż zastygnie. Klej widać na zdjęciach na obrzeżach czujnika. Dodam, iż wiązki przewodów przy samych czujnikach są bez osłonek i należy im się dodatkowa izolacja przeciwwilgociowa a rozszczelniony czujnik wymaga moim zdaniem wymiany na używany ale sprawny. Mimo to jestem zadowolony, że dzięki Waszym wskazówkom potrafiłem sobie poradzić i naprawić piszczący tylny czujnik. Aktualnie parktronik działa choć wiem, że muszę poświęcić mu jeszcze trochę czasu.
Dzięki za wskazówki
Wolnomul
Ostatnio edytowane przez wolnomul ; 02-02-2014 o 22:23
|