Cytat:
|
Cytat:
Napisał roki111
ja miałem HOPPECKE 62Ah od stycznia 2004 prawie 10 . wczoraj "umarł" i niwiem jaki dobrac do silnika 2.0 w mk1
Kolego jeśli to diesel to musi być mocniejszy ok. 80 Ah a najlepszy taki jak kolega zakupił z dużym prądem rozruchowym .
|
Panowie, przejrzałem Wasze posty i większość dotyczyła akumulatorów o mocy 80Ah [740A] lub mocniejszych 85Ah [800A] dla silnika 2,0. przy wyamiarach [315x175x175]. Ze wskazaniem że jak diesel to mocniejszy.
Mam s-maxa 1,8 diesel. Mam akumulator (nówka blaszka, jeszcze nie wsadzony do auta) - VARTA E11 74Ah 680A wzmiary: Długość: 278 mm/Szerokość: 175 mm/Wysokość: 190 mm:
Pytanie 1 - Czy na wysokość się zmieści? (widziałem w opisach, że ma być wysokość 175mm);
Pytanie 2 - Czy mniejsza długość nie rzutuje na montaż i można go śmiało zamontować? (z opisu wynika 315mm a w varcie jest 278 mm);
Pytanie 3 - Czy moc tego akumulatora do auta z silnikiem 1,8 diesel będzie odpowiadająca (chodzi mi o moc rozruchową ewentualnie o późniejszą eksploatacje np podczas mrozów), zapewne będzie kręcił tylko jak długo?
Wiem, że można byłoby to sprawdzić organoleptycznie ale wolę znać Waszą opinię.