Temat: [Mondeo 2000-2007] Termostat w DURATEC HE co i jak ?
View Single Post
Stary 18-12-2013, 09:14   #7
Raftek
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Mk3 Lift
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: [MK3] termostat w DURATEC HE

Cześć, Koledzy i Koleżanki, na początku informacja dla was, nie sugerujcie się wskazaniami zegara od temperatury w mondeo, przynajmniej w moim duratecu 1.8 wskazówka od temperatury wskazywała połowę skali już po kilku km, a tymczasem z nawiewów leciało letnie powietrze zimą, aby sprawdzić faktycznie jaka jest temperatura silnika, ja osobiście wszedłem w test zegarów i tam jest jedna z funkcji, która podaje dokładną temperaturę płynu chłodzącego i wiecie co byłem w szoku tym co pokazuje zegar od temp. silnika a co cyfrowy wyświetlacz, kiedy wskazówka od temperatury jest dokładnie na połowie, wydawało by się, że silnik powinien mieć już koło 90 stopni, a faktycznie jest tak, iż z chwilą kiedy temperatura jest na połowie skali, silnik ma dopiero 60 stopni, mało tego z chwilą kiedy mamy uwalony termostat w czasie jazdy wyświetlacz pokazuje, iż temperatura spada, mi nawet do 52 stopni spadła, a wskaźnik dalej pokazuje połowę skali, także zegary forda są bardzo niedokładne, metoda którą tutaj opisuje sprawdza się w większości nowych fordów co mają cyfrowe liczniki, m.in. mondeo mk3, focus mk2, fiesta mk6, jakież było zdziwienie mojego taty, który ma fieste mk6 1.4 tdci, który jest mechanikiem, a ostatnio narzekał, że ta fiesta wcale mało nie pali, sprawdziłem mu temperaturę silnika w ten sposób, okazało się że jemu również siedzi termostat, a wracając do mondeo, wymieniając termostat, kupujcie oryginał, gdyż jest niewielka różnica w cenie bodajże 80 zł, ja dałem 200 zł, za zamiennik a teraz żałuję, bo wymiana termostatu kosztowała mnie 140zł, a z wymiany nie jestem do końca zadowolony, gdyż być może to wina jakości zamiennika na to wpływa, że temperatura dziwnie się zachowuje.
Mianowicie, mam mondeo na LPG, po wymianie termostatu spalanie spadło o 1.5l lpg/100km teraz temperatura jest na poziomie 93 - 103 stopni, a wcześniej nigdy nie złapał 75 stopni w korkach zimą. Może jednak ktoś mi tutaj jest w stanie wyjaśnić jedną kwestię, czy to iż założyłem zamiennik może mieć wpływ na to, że jak jadę do 2500 rpm, silnik ładnie trzyma temperaturę koło 100 stopni, a z chwilą kiedy mocniej go przycisnę na obrotach temperatura spada w oczach nawet do 60 stopni jak go przycisnąłem na obwodnicy do 210 km/h, z chwilą zmniejszenia obrotów wszystko wraca do normy, nie mam pojęcia co mu dolega, aczkolwiek może to przez to, że założyłem zamiennik a nie oryginał, drugie co zauważyłem, że w aucie kiedy trzyma temperaturę koło 100 stopni, cały czas pracuje wentylator na pierwszym biegu, czy to normalne? czy może to on podczas szybszej jazdy wychładza silnik??? Proszę o wasze opinię, oraz jak ktoś może to mógłby sprawdzić czy jego auto z takim silnikiem normalnie trzyma temperaturę pracy na wyświetlaczu podczas szybszej jazdy, bo nie wiem w czym problem. Pozdrawiam.
Raftek jest offline   Odpowiedź z Cytatem