Odp: CB Radio - Fordklubowicze w akcji?
jeszcze zależy jak ASC działa, w yosanach nadaje się do poprawki (3031, 2204) bo rwie i za mało wpuszcza, w starszych presidentach jest jeszcze gorzej (np. harryII), w nowych presidentach (np. harry III, teddy) działa super.
Co do yosana 120 to jak poprawi się SQ aby miało większy zakres i nie rwało to jest nie do pobicia, chodzi o to że wpuści na głośnik cały komunikat ledwie słyszalny ale jednak czytelny, którego ASC by nie wpuściło bo praktycznie zlewa się z szumem eterowym.
Druga strona medalu manualnego SQ nawet tak rewelacyjnie działającego jest taka że trzeba regulować bramkę w zależności od okoliczności przyrody - tramwaje, transformatory, linie wysokiego napięcia, jakieś zakłócenia miejskie itd., po prostu jest więcej szumów.
Więc jak kto woli...
Co do antenki - 1,5 metra jest optymalna, z 1 metrowej się wyleczyłem bo albo ja coś nie dosłyszałem albo ktoś coś nie dosłyszał. Na 1,5 metra nie mam takich problemów, jeśli mam zamiar jechać na parkingi podziemne to pochylam wcześniej lekko antenę (mocowanie DV) i nie ma problemu.
Co do radia - do samochodu ma być małe, proste w obsłudze a nie jakieś tam kloce z dziesiątkami ustawień które w zastosowaniu mobilnym nie są potrzebne. Ostatnio sprawiłem sobie harry III, (jako ciekawostka made in Vietman- jak ktoś jest zainteresowany to napisze jak rozpoznać po opakowaniu) no i jestem zachwycony tym radiem, uważam że jest wart tych 500 zł.
Jeśli ktoś chce kupić yosana 3031 bo jest tańszy o 150 zł (ja kiedyś tak zrobiłem) to...
W Harrym:
1. ASC działa dużo lepiej
2. ładniejsza barwa w odsłuchu (używam głośnika zewnętrznego, bo te w radiach są kiepskie), yosan jest za bardzo basowy
3. dobrze działający rf gain,
4. mniejsze wymiary i waga
5. najważniejsze :w miejskim jazgocie harrego da się słuchać nawet bez skręconego rf-gaina, dobrze filtruje różne zakłócenia i nawet te nakładki są mniej uciążliwe, natomiast z yosana wydobywa się taki jazgot że trzeba wyłączyć radio albo włączyć funkcję LOC, która równa się wyłączonemu radio.
6. funkcja VOX - wbrew pozorom super sprawa, są trzy ustawienia, jak tylko chwilę się tym bawiłem, ale można ustawić tak że gra muzyczka a nadawanie jest tylko jak coś się mówi, jak ktoś jedzie w grupie na wakacje to można podwiesić mikrofon pod lusterkiem, może mówić kierowca i pasażerowie - super.
7 yosan ma lepszy przewód mikrofonowy - jest elastyczny.
|