View Single Post
Stary 20-12-2013, 11:15   #77
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Być może źle się wyraziłem Wojtku, zależy mi aby felga weszła głębiej w nadkole.
Dobrze się wyraziłeś i ja dobrze zrozumiałem (chyba...). Ale pisałeś, że dystanse na przód mają mieć 25 mm. Więc skoro potrzebujesz z kołem wejść ok. 10 mm w nadkole, to pierścień przelotowy ok. 15mm grubości (zamiast dystansu 25mm) będzie idealny.
Czy dobrze myślę?

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dystans ze miana rozstawu ma 25 mm i nie może byc juz cieńszy.
Dystans ze względów wytrzymałościowych musi mieć tę grubość bo pośredniczy przy mocowaniu koła do piasty. Ale nie pierścień przelotowy, który jest tylko ściskany szpilkami pomiędzy piastą i kołem i sam nie pracuje wytrzymałościowo... Pierścień przelotowy może mieć nawet tylko np 5mm grubości - byleby kołnierz centrujący piasty jeszcze wchodził w koło. Wtedy nawet można go założyć bez zmiany szpilek w piaście, warunek 6 -7 obrotów nakrętki na szpilce przy dokręcaniu koła.

Natomiast te moje pierścienie przelotowe mają 16 mm, bo mają własny kołnierz centrujący 65,1mm i mniej nie mogą mieć, bo z kolei wchodzi w nie od drugiej strony kołnierz centrujący piasty o dużej wysokości. Potrzebne są odpowiednio dłuższe szpilki...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-12-2013 o 11:52
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem