Cytat:
|
Być może źle się wyraziłem Wojtku, zależy mi aby felga weszła głębiej w nadkole.
|
Dobrze się wyraziłeś i ja dobrze zrozumiałem (chyba...). Ale pisałeś, że dystanse na przód mają mieć 25 mm. Więc skoro potrzebujesz z kołem wejść ok. 10 mm w nadkole, to pierścień przelotowy ok. 15mm grubości (zamiast dystansu 25mm) będzie idealny.
Czy dobrze myślę?
Cytat:
|
Dystans ze miana rozstawu ma 25 mm i nie może byc juz cieńszy.
|
Dystans ze względów wytrzymałościowych musi mieć tę grubość bo pośredniczy przy mocowaniu koła do piasty.
Ale nie pierścień przelotowy, który jest tylko ściskany szpilkami pomiędzy piastą i kołem i sam nie pracuje wytrzymałościowo... Pierścień przelotowy może mieć nawet tylko np 5mm grubości - byleby kołnierz centrujący piasty jeszcze wchodził w koło. Wtedy nawet można go założyć bez zmiany szpilek w piaście, warunek 6 -7 obrotów nakrętki na szpilce przy dokręcaniu koła.
Natomiast te moje pierścienie przelotowe mają 16 mm, bo mają własny kołnierz centrujący 65,1mm i mniej nie mogą mieć, bo z kolei wchodzi w nie od drugiej strony kołnierz centrujący piasty o dużej wysokości. Potrzebne są odpowiednio dłuższe szpilki...