Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i oponki na zimę ?
View Single Post
Stary 23-12-2013, 12:01   #740
saintos
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie Re: Jakie ogumienie na zimę ??

To i ja sie podłączę.
Zakupiłem S-Maxa i obecnie są 225/50/17 98H Semperit speed grip.
Tutaj mam pytanie bo jakos nie moge znalesc ich daty produkcji. Po DOT napisane jest HW40 NX4J byc moze ktos wie co to oznacza?
Wymyśliłem takie (w nawiasie klasa spalania, aquaplaning, głośność dB):

- Semperit Speed Grip 2 (E,C,70) - chce wymienic na raze dwie wiec te by byly powiedzmy ze przedluzeniem
- Nokian WR D3 (C,C,72)
- Vredestein Wintrac Xtreme (C,E,69)

Wszystkie H98.
Jazda 70% miasto, 30% poza, takze wydaje mi sie ze wiekszosc czasu beda drogi czarne w sensie bez bialego sniegu.
Na razie z tych semperitow nie jestem zadowolony z ruszania bo sie czasem slizgaja (2.0 EcoBoost, 204KM, PShift) i to nie jest pedal w podloge tylko powiedzmy srednio dynamiczny wyjazd z podporzadkowanej drogi. Sama jazda ok jesli chodzi o glosnosc. Potrzebuje na razie kupic dwie na jedna os tak aby w okolicach 500-530zl/szt.
Zalezy mi na cichosci i malym oporze. Aquaplaning nie jest decydujacym parametrem bo jak jest deszcz jade po prostu wolniej, ale widze ze te opony ktore wymienilem maja podobne parametry a chyba w tej klasie (jedynie semperit to srednia) raczej opony sa dobre.

Jesli mnie oczy nie myla to w testach adac najwyzej jest semperit pomimo, ze to jest klasa srednia.

Dzieki !!

Ostatnio edytowane przez saintos ; 23-12-2013 o 12:24
saintos jest offline   Odpowiedź z Cytatem