View Single Post
Stary 25-12-2013, 22:48   #95
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: jaki wybrać akumulator ? Jaki polecacie ?

No ...ja chyba zrobiłem już doktorat a-propo akumulatorów .
Jest już nówka w aucie .
380 zł BOSCH S5 PLUS 85AH z prądem rozruchowym 800A .
Co wazne data uformowania 3013r. pażdziernikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wcześniej wysłałem e-mail do producenta i dostałem w odpowiedzi informację od przedstawiciela BOSCH .

Witam,
na każdym akumulatorze na górnej pokrywie jest wytłoczony długi numer akumulatora, w którym pod pozycją 4,5,6 zawiera się kod daty produkcji. Można się kierować tym numerem przy sprawdzaniu daty produkcji.
Pierwsza cyfra odpowiada za rok (2- 2012, 3- 2013), kolejne dwie za miesiąc (od 01 do 12). Np. 209 - wrzesień 2012

Ponadto sprzedawca ma obowiązek wpisania kodu daty produkcji w kartę gwarancyjną. Także mając kod, zna Pan datę produkcji. Karta musi być w pełni wypełniona wraz z danymi dystrybutora (nie tylko sprzedawcy)!

Pozdrawiam / Best regards
Jerzy Kalbarczyk

Robert Bosch Sp. z o.o.
ul. Jutrzenki 105
02-231 Warszawa
Polska
http://www.bosch.pl
Tel: +48 22 715 45 22
Fax: +48 22 715 45 88
Prawda jest taka że sprzedawcy akumulatorów nabierają wody w usta gdy pada pytanie Jaka jest data produkcji akumulatora i czeto sprzedają akumulatory z datą z przed pół roku wstecz gdzie nikt nawet nie myślał o ich doładowaniu w tym czasie , efektem tego jest częściowe zasiarczenie takiego akumulatora .

Tak ze panowie nie dajcie się nabić w butelkę
bo sprzedawca jeśli wykonuje sprawdzanie na klemach pod obciążeniem to ma minimalne ustawienia żeby test wyszedł jak najlepiej w oczach klienta .
W przypadku reklamacji akumulatora często wraca do klienta z dopiskiem ,,wina nie leży po stronie producenta'' .z tego powodu zostaje reklamacja odrzucona .
Wystarczy poczytać na ten temat .

Ostatnio edytowane przez eclipse ; 25-12-2013 o 22:50
eclipse jest offline   Odpowiedź z Cytatem