Temat: [Transit 2000-2006] duratorq Olej w układzie chłodzenia
View Single Post
Stary 29-12-2013, 08:28   #17
bobas_81
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Transit, Transit Custom
Silnik: 2.0 TDDI 75KM > 93KM, Custom 2.2TDCI 100KM > 125KM
Rocznik: 2001, 2015
Domyślnie Odp: Transit 2001r duratorq Olej w układzie chłodzenia

Witam.Podepnę się pod temat.Mianowicie parę dni temu zauważyłem iż zmieszał mi się płyn z olejem w zbiorniku wyrównawczym.Tak jak wcześniej było opisywane że najprawdopodobniej uszczelka lub chłodniczka oleju.Trochę poszperałem ponoć przy walniętej uszczelce dodatkowymi objawami są brak mocy, falujące obroty na biegu jałowym,trudności w odpalaniu auta i puszczanie białej chmury z rury wydechowej.Ja oprócz zmieszania płynów nic takiego nie zauważyłem.Druga sprawa:Gadałem z mechanikiem powiedział mi że przed uszczelka sprawdza się najpierw chłodniczkę i ew. wyklucza,mówił mi,że w przypadku fiata ducato wymieniało się w chłodnicy gumowy oring i często to pomagało.Pojechałem do salonu forda spytałem o tą sprawę,usłyszałem iż w fordzie nie ma możliwości dokupienia takiego oringu i wymienia się całą chłodnicę(w salonie 2.300 zł obłęd). Co w takim razie się robi gdy chłodnica jest walnięta szukać jakieś używki? I jeszcze jedno czy takie objawy(zmieszane płyny) świadczą zawsze (oczywiście po wykluczeniu chłodnicy) wymianę uszczelki.Pozdrawiam Łukasz.
bobas_81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem