Temat: [Mondeo 2007-2014] awaria xenonu
View Single Post
Stary 29-12-2013, 12:49   #28
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Odp: awaria xenonu

Kolego, jeżeli ksenon zapala Ci się i gaśnie to jest to pierwszy objaw końca jego żywota. Oczywiście przetarte przewody też mogły robić jakieś zwarcie, zwłaszcza jesienią przy wilgotnej aurze.
Co do nowych lamp wyładowczych. Ja kupowałem swoje poprzez koleżankę u dystrybutora, bo chciałem mieć pewność że nie kupuję podróbek. Kosztowały mnie 420 czy 430zl za 2 sztuki. Pozostałem przy montowanych oryginalnie Osram Xenarc. Odradzono mi wynalazki z Osram dające więcej światła. Podobno jest na nie zdecydowanie więcej reklamacji.
Jeżeli chcesz mieć pewność kupienia oryginału wejdź na stronę Osram, jest tam lista ich oficjalnych dystrybutorów. Cena z aukcji którą podałeś jest realna dla oryginału. Nie ma możliwości aby jakakolwiek lampa wyładowcza Osram Xenarc kosztowała poniżej 200zł. Opowieści sprzedawców o kupowaniu w opakowaniach zbiorczych, etc. można pomiędzy bajki włożyć. To wszystko podróby. Oczywiście wszystko zależy od podejścia. Kolega SrebrnaStrzała używa jedynie no name`owych lamp i chwali je sobie. Wymienia co pół roku i jak twierdzi ma zawsze lepsze światło, bo nie dopuszcza do wypalenia lamp. Bardzo możliwe, że tak jest. Ja jestem zbyt leniwy na takie operacje i dlatego poszedłem w oryginały. To kwestia podejścia do tematu.