Temat: [Mondeo 2007-2014] Nie działa zamek klapy bagażnika
View Single Post
Stary 03-01-2014, 11:27   #120
Zdzich K.
ford::average

Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nie działa zamek klapy bagażnika kombi

... i jeszcze ta lampka - hmm.
To jak byk pokazuje na "błędy" elektryki układu zamka, ale i zasilenia całej klapy/całego tyłu.

Początek wątku opisuje usterkę mechaniczną - pęknięcie/złamanie kiepsko wykonanego elementu zamka, ale teraz w końcówce wątku, to już samo sterowanie i elektryka.

U siebie sprawdziłem (i wykluczyłem wadliwe działanie) po kolei: bezpieczniki, przekaźniki, włącznik otwierania zamka oraz sam zamek klapy i wszystko z osobna jest sprawne - "w kupie" jednak wadliwe, więc ...?
Jak nic pojawiła się jakaś 'upływność' (błąd masy?) w obwodach zasilenia i w ten weekend rzucam się na poszukiwania.

Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu, ale ...
Hmm ... Po zamknięciu auta z kluczyka, bądź z pilota, następuje wyłączenie obwodów i nic z zamkiem się nie dzieje !! Włączony jest tylko czujnik/stycznik zamknięcia klapy a to jest całkiem inna bajka, więc ... elektryka - i zacznę od MASY dla całego tyłu, przez wiązkę i jej przepusty (może przetarte?) oraz same przyłącza wszystkich ostatnich odbiorników (zamek, lampy, włącznik oświetlenia itd).
Do niedzieli mam czas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdzich K. jest offline   Odpowiedź z Cytatem