View Single Post
Stary 04-01-2014, 22:19   #8
forkier1
ford::beginner

Imię: MIeczysław
Model: Ford Fusion
Silnik: benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Mocowanie nadkoli kół tylnych.

Odkręciłem koło i okazało się, że opisane plastykowe nadkole (trochę wiotkie) jest przymocowane wszystkimi uchwytami do blach podwozia, a przy poszarpywaniu obija się nie o blachy karoserii (jak podejrzewałem), lecz o osłonę amortyzatora. Osłona spadła i leży na dolnej części amortyzatora i to się tłukło. Osłona była zamocowana do górnej części amortyzatora (odboju ?) przy pomocy czegoś co przypomina piankę poliuretanową. Ta zgniła i wykruszyła się, bo jej resztki przypominają trociny. Czeka mnie wymiana amortyzatorów, albo jeśli to jest możliwe samych "odbojów z osłonami amortyzatora". Przeglądałem net i można kupić "Odbój z osłoną amortyzatora". Samochód ma 10 lat i 70 kkm i chyba moje amortyzatory mogłyby jeszcze trochę popracować. Nie wiem, czy sprzedawane odboje z osłonami są uniwersalne i pasują do fordowskich fabrycznych amortyzatorów, czy też odbój z osłoną np. Sachsa pasuje wyłącznie do amortyzatora Sachs. Nie chciałbym kupować dwóch nowych kompletnych amortyzatorów (z odbojami i osłonami), bo to spory wydatek. Z kolei jeśli kupię tylko odboje z osłonami i nie będą pasować do tego co mam - to stracę pieniądze. Proszę o pomoc. Jest jeszcze jedno wyjście: wymontować amortyzator i przymierzyć kupowany odbój z osłoną, ale to oznacza podwójną wizytę w warsztacie i podwójne koszty.

Ostatnio edytowane przez forkier1 ; 04-01-2014 o 22:26 Powód: skasowanie kopii wiadomości
forkier1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem