Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 05-01-2014, 02:31   #1503
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał kr.bi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ehhh, życie potrafi zaskoczyć w najbardziej niespodziewanej chwili Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

. Po złożeniu okazało się, że USB milczy jak "zaklęty"; i w NX i na Convers'ie (ROM 1005) mam 4 opcje: iPhone, USB, Bluetooth, LineIn. Pierwsze 2 szare, BT i LineIn aktywne. Sprawdzane miernikiem napięcie pomiędzy zewnętrznymi PINami USB: +5V, zamieniałem również ze sobą środkowe kabeki odpowiedzialne za D+ i D-(w tej przejściówce fordowskiego USB na normalny, bo oryginalnego fordowskiego kabelka było mi szkoda ciąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) . Ciekawa rzecz, bo dopiero po tej zamianie pen włożony do gniazda "zaczął dawać oznaki życia i mrugać" (gdyby był wetknięty w USB laptopa to wiedziałbym, że jest czytany/zapisywany). W CCC Buetooth Handsfree=BT/VC High + BT Audio + USB.
Jeśli moduł wyciągnę z instalacji to pozostaje mi tylko LineIn. Wiązka uniwersalna z pajączkiem 22 pinowym - wszystkie piny wykorzystane. Tak jak pisałem: działa zestaw głośnomówiący, działa stream. działa AUX (bo podpinam dzieciaczkowi tableta i gra). Nie działa USB - pozostaje cały czas szary. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Ford mnie jeszcze nie raz zaskoczy ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

(tematem info/podsumowania dla potomności)
Wziąłem ten pocięty kabelek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (przejsciówka z fordowskiego USB na USB normalne i znane z komputerów) poskładałem i połączyłem jak było w oryginale. Jednocześnie wyciągnąłem z auta moduł BT/VC rozkręciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i powycierałem "wszelkie" mokre i tłuste plamy (skąd one się tam wzięły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Zajęło mi to z godzinkę, po czym zamontowałem ponownie w aucie.
Wkładam usb-ka z MP3 (kupionego nowego Sandisk'a fit-a 8GB) i tada ... aktywny USB i z listą katalogów i plików.

Co było przyczyną, że wcześniej USB było disabled ? hgw.
czy to możliwe, że sam BT/VC musiał "zresetować się" aby uaktywnić USB ?
czy może jednak NX musiał "zgubić" info o podpiętym BT/VC i na nowo zaktualizować sobie info w momencie wpięcia go ponownie do auta ?
czy to może sam USB musi być jakiś szczególny ?
ustawienia w CCC były niezmieniane (Buetooth Handsfree=BT/VC High + BT Audio + USB) ...
w sumie po wszystkim jakoś mnie to już mało interesuje, bo najważniejsze że NX spokojnie współpracuje z AU7T-19C112-AT, zaś dla innych mogących mieć podobny problem wskazówka, aby nie poddawać się i "temat" drążyć i próbować różnych rozwiązań

pozdrófka

P.S. ...a pomyśleć, że już byłem na etapie przeglądania na aledrogo jakiegoś 112 z "kosmicznym" językiem za ~2 stówy ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

------------

samą zamianą wyprowadzeń kabelków portu USB raczej nie spali/zepsuje się modułu BT/VC, na pewno nie samego USB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje i mój przykład pokazał że port USB działa.
"Raczej" bo zwieranie +5V z GND z oczywistych powodów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nawet mi to przez myśl nie przeszło i z oczywistych powodów nawet przestrzegam przed taką próbą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 05-01-2014 o 02:39
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem