Temat: [Focus 1998-2004] 1.8 TDDi - gaśnie podczas jazdy
View Single Post
Stary 05-01-2014, 12:14   #9
gateway
ford::beginner

Model: focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Re: gaśnie podczas jazdy

Silnik podłączony do komputera-wywaliło parę błędów,między innymi uszkodzenie sterownika pompy,uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego,błąd komunikacji.Diagnoza mechanika zanieczyszczone styki czujnika wału korbowego.Rozłączona kostka,przeczyszczone styki-na wszelki wypadek zamieniony przekażnik od pomy wtryskowej z przekażnikiem świateł drogowych(takie same wartości)Czas naprawy 10 min-cena 100 pln.Po przejechaniu 30 km problem powrócił,wymieniłem we własnym zakresie czujnik położenia wału korbowego wraz z kostką-bez zmian.Telefon do mechaniora ,prawdopodobnie pęknięta płyta głowna w sterowniku pompy-wymiana sterownika koszt min.800 pln.Jestem z Łodzi w między czasie ktoś dał mi numer telefonu do zakładu w Zgierzu zajmującego się naprawą pomp i sterowników.W telefonicznej rozmowie Pan oświadzył mi że do 7-go stycznia zakład jest zamknięty,po usłyszeniu co się dzieje,jakie są objawy i błędy stwierdził ,że jak przyjadę do niego to on na pewno zdjagnozuje mi usterkę i ją naprawi,nie metodą prób i błędów i naciąganiem na kolejne wydatki.Na 90 % stwierdził że jest to uszkodzenie czujnika halla.Gość naprawdę rozsądnie rozmawiał ze mną.Okazało się że jeden mój znajomy ma sterownik od focusa z 2004r,ponoć w tych rocznikach po lifcie była już poprawiona elektronika.Sterownik sam sobie przełożę,jest tylko kwestia rozkodowania.Może ktoś ma kogoś dobrego w łodzi-poinformuję o dalszych postępach-Pozdrawiam.
gateway jest offline   Odpowiedź z Cytatem