View Single Post
Stary 05-01-2014, 20:11   #6
Decybelq
ford::average

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Informacja o fotoradarach w fabrycznej nawigacji

Był poruszany temat o nawigacji na forum.

Ford Focus III ma model nawigacji: Ford SD Sat Nav System lub Sony SD Sat Nav System, pasują tam tylko oryginalne karty SD z mapami, dostarcza je ASO dwóch producentów.
Mapy można kupić w salonie lub na allegro, ebay.

Można ściągnąć z neta oryginalne obrazy plików zamieszczonych na kartach SD.
Ale wgranie je na zwykłą kartę a potem wsadzenie do napędu nic nie daje wyskakuje błąd danych. Ponieważ system rozpoznaje oryginalne mapy.

Można przekładać oryginalne karty sd między samochodami – karty nie są przypisane do samochodu.
Sam sprawdzałem u siebie miałem; oryginalną wersje mapy z 2011r ściągnąłem z neta pliki z mapą 2013, wgrałem na zwykła kartę pamięci i wsadziłem do czytnika w nawigacji i wyskoczył błąd danych. Po czym kupiłem na allegro używaną kartę sd z mapą z 2013r i wsadziłem do navi. System rozpoznał kartę zapytał o aktualizacje oprogramowania radia dałem ok trwało to kilka minut po czym radio się wyłączyło. Po włączeniu radio miało nowsze oprogramowanie – pojawił się skrót pod klawiszem funkcyjnym pause/play dla odtwarzaczy a dla radia mute oczywiście mapa działała.

Nie sprawdzałem czy można na oryginalnej karcie SD z mapami podmieniać pliki, ewentualnie skasować i wgrać nowszą na tą kartę mapę. Wiem z można zgrać pliki na dysk bo to robiłem. Czy jest możliwość zapisu tego nie wiem. Od tego trzeba wyjść czy jest prawo do zapisu aby podmieniać ewentualnie pliki.

W ustawieniach radia lub zegarów jest opcja, po zaznaczeniu której w lewym dolnym rogu radia jest wyświetlanie ograniczenie prędkości w postaci znaku zakazu. System określa twoją pozycje i na podstawie mapy podaje ograniczenie jakie jest na danej drodze.
Nie na każdej ulicy wyświetla mi się to ograniczenie, nie wiem czego jest wina może przez brak danych w mapach.

Ostatnio edytowane przez Decybelq ; 05-01-2014 o 20:19
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem