View Single Post
Stary 06-01-2014, 18:58   #7
MikiJ
ford::average

Model: Smax
Silnik: TDCi 2,0
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Błąd DTC U3000:00-68 Webasto co z tym ?

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szkoda że tak późno znalazłem kontakt z tobą , bo byłem w Polsce trzy tygodnie i można było coś pokombinować .
Dopiero teraz doczytałem, że Kraków to tylko jedna z Twoich lokalizacji.

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedz mi czy jak by to był problem ze sterownikiem , to czy można łatwo przełożyć sam sterownik , czy trzeba coś wgrywać .
Sterownik wyjęty jest z S-max’a. Myślę, że przekładka powinna się udać ale nigdy tego nie robiłem. W razie czego sterownik leży u mnie bezużyteczny więc zawsze można próbować. Myślę jednak, że to nie problem sterownika.

Ja swoje webasto dokładałem jako zewnętrzną instalację nie współpracującą z CAN’em – tak jak to robi ASO w autach w których fabrycznie brak Webasto. Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że oprogramowanie sterownika pieca jest w wersji open, co umożliwia łatwą diagnozę i ewentualną naprawę samego pieca lub urządzeń z nim współpracujących.

… ale do rzeczy. W Twoim przypadku, gdy Webasto sterowane jest tylko z Convers’a i nie ma wyciągniętego na zewnątrz W-BAS diagnostyka będzie naprawdę trudna. Niestety zacząć byś musiał od wyprowadzenia złącza diagnostycznego z pieca Webasto (trzy przewody: +, - i sygnał W-BUS). Później możemy podpiąć do programu diagnostycznego i odczytać błędy. Można również włączyć webasto do pracy i obserwować co się dzieje – a widać b. dużo parametrów na podstawie których można stwierdzić w czym i kiedy jest problem.
MikiJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem