View Single Post
Stary 06-01-2014, 20:15   #1
jusia77
ford::amateur

Imię: Justyna
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie 1.6 TDCi - Drgania na biegu jałowym. Co to może być?

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
Mam na imię Justyna. Piszę po raz pierwszy, mam nadzieję, że nie ostatni i proszę Was o podpowiedź.

Mam Forda Focusa 1.6 tdci 90 km z 2008 r. Auto ma przejechane 120 tyś (tyle ma, auto z pewnej ręki). Ok miesiąc temu, stojąc na skrzyżowaniu, samochód zaczął klekotać (stukać) na biegu jałowym i delikatnie drgać. Rzecz mogła mieć związek , choć pewności nie mam, z zatankowaniem paliwa na innej stacji niż zawsze (choć też markowej - inni moi znajomi na niej tankują i nic się nie dzieje). Pojechałam do mechanika, który wymienił filtr paliwa, i cóż, drgania nie ustąpiły w 100%. Rano jak odpalam słychać wyraźne stukanie w silniku, które ustaje po ok minucie pracy. Samochód delikatnie drży (czuje to na fotelu). Dalej w miarę rozgrzewania się silnika zdarza się, że drgań w ogóle nie ma, albo nie ma, a po dłuższym postoju (np. na światłach) pojawiają się, lub są od razu. Mechanik powiedział, że trzeba rozbierać wtryskiwacze i jeszcze jakieś czynności wykonać (nie znam się, więc nie będę próbowała nawet naśladować tego co mi powiedział). Cena zaporowa, bo za samo sprawdzenie tych wtryskiwaczy 600 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powiedźcie mi proszę czy iść w to w ciemno, czy może macie jakieś pomysły, żeby coś jeszcze sprawdzić. Dodam, że auto jeździ normalnie, pali mi 5,7 w cyklu mieszanym, nie kopci, przyspiesza super, nie przerywa, nie mam żadnych problemów z odpalaniem.

P.S. trochę się rozpisałam, ale przeszukałam już chyba cały Internet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wszędzie napotykam na rozpoczęte wątki, a nikt nie pisze co w końcu zrobił, żeby usterkę naprawić. Będę wdzięczna za Wasze porady, bo perspektywa naprawy mnie po prostu załamała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawia Was serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jusia77 ; 06-01-2014 o 20:18
jusia77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem