View Single Post
Stary 07-01-2014, 20:39   #1236
MMaNNeKK
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Witam Wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem tegoż forum! :]
Ok. 4 miesiące temu nabyłem Focusika :] ...niestety troszku nie trafnie, ponieważ ok. tygodnia temu okazało się po próbie przelewowej u mechanika, że całe cztery wtryskiwacze muszą zostać natychmiastowo poddane regeneracji ( w ciągu kilkunastu sek. 1,2 i 4 pojemnik zapełnił się po ok. 65ml... a 3 ok. 40 ml :[ mechanik dziwił się, że jeszcze samochód odpala, dodam, że ani raz sprężynka mnie nie ostrzegła...a wszystko zaczęło się i skończyło w ciągu tygodnia ( z dnia na dzień coraz to trudniej było odpalić focusa...wcześniej palił od sztycha... aż do końca tygodnia kiedy to dopiero po kilkunastu próbach cudem udało mi się go odpalić ..) . Gdy tylko odpalił to już wszystko było okej tzn. : nie tracił na mocy, nie kopcił, nie szarpał ...jedyne co zauważyłem to minimalnie falujące obroty na luzie.

Ceny regeneracji przy moich zarobkach troszku mnie przerastają :[ ...jak tylko znalazłem właśnie ten temat samodzielnej naprawy wtryskiwaczy to pomyślałem, że może sam się za to zabiorę wg opisu.

Jak sądzicie... czy tu może chodzić tylko o zaworki?
Próbowano focusika zdiagnozować 4 rożnymi sprzętami, ale niestety żaden nie chciał się połączyć :/ jedynie udało się zdiagnozować ABS i tyle....

Za tydzień postanawiam podjechać do znajomego mechanika, który wyśle wtryski do sprawdzenia. Przy okazji sprawdzimy czy nie ma opiłków w baku jak i we filtrze paliwa.

Proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem coś nie tak. Pozdrawiam
MMaNNeKK jest offline   Odpowiedź z Cytatem