Cytat:
Panowie, już od jakiegoś czasu sporo was jeździ "podrasowanymi" autkami.
Ja powoli dojrzewam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam pytanie, czy podniesienie mocy w tym silniku ze 100KM do ok 120-125KM /bo tyle chyba średnio wychodzi/ jest w ogóle odczuwalne?
Jak wygląda z Waszej perspektywy kwestia spalania i zużycia części takich jak sprzęgło, turbina, dwumasa?
|
Ja niestety mam trochę większy silnik i podniosłem z 175 do 215kM/520Nm.
Nie wiem czy to Ci coś pomoże w ocenie korzyści chipa dla mniejszego silnika, ale moje obserwacje są takie:
- zdecydowana poprawa elastyczności i momentu, zwłaszcza na 6 biegu to czuć bo teraz to nie jest "nadbieg" go turlania się, ale normalny bieg na którym można przyspieszać i wyprzedzać,
- na niższych biegach jest taki nadmiar momentu, że na 3 przy mokrej nawierzchni zrywa przyczepność przy przyspieszaniu i trzeba to kontrolować i ostrożnie dawkować,
- max. prędkość - nie wiem ile było przed chipem bo nie jeździłem szybko, ale teraz dochodzi do licznikowych 235-238 a na GPS max zarejestrowany to 226 (przy obrotach trochę ponas 4.000 na 6 biegu),
- 2 razy zdarzyło mi się, że przy jeździe przez dłuższy czas na prawie max. obrotach ponad 4100 (15-20min gaz do dechy) pojawił się komunikat awarii silnika i musiałem zwolnić, nigdy więcej nie pojawił się ten komunikat przy bardziej rozsądnej jeździe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,
- zużycie paliwa - wg mnie komputer przekłamuje, ale nie jest to jakiś prosty przepis bo chwilowe wzrosło więc komputer niby podaje realne dane ze spalania, ale średnio podaje lepsze spalanie niż PRZED chipowaniem,
- pomiary pobieżne na stacji jednak nie potwierdzają średniego spalania podawanego przez komputer,
- bez precyzyjnych pomiarów oceniam, że średnie nie zmieniło się jakoś bardzo lub wcale, na przyspieszaniu wydaje się spalać więcej (nie ma cudów), ale na spokojnej jeździe wydaje się spalać mniej - średnio zaryzykuję, że jest mniej więcej tak samo jak przed chipem, chyba, że bardzo dynamicznie jedziesz większość trasy,
- mam ok 96tys. km i zaczynam słyszeć przy mocnym obciążeniu i przyspieszaniu świst jakiego nie było wcześniej (przy pewnym zakresie obrotów) więc stawiam, że coś ze sprężarką jest nie tak - czy to skutek jazdy z chipem? nie wiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżdżę większość przebiegu z chipem...
- mam wrażenie, że szybciej też zużywają mi się hamulce bo często przy przyspieszaniu świeci mi się lampka kontroli trakcji, a ona chyba też używa hamulców selektywnie (ale tu nie mam pewności więc nie będę tego jakoś poważnie traktował)
- sprzęgło – brak wyczuwalnych problemów,
- dwumasa – nie wiem jak problemy by się objawiały, ale nic nieznanego nie zauważyłem.
Nie wiem na ile Ci się to przyda do oceny odczuwalnej różnicy przy zmianie 100-125KM. Może zachęcę innych kolegów do napisania Ci paru zdań
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.