Cytat:
koledzy wielkie dzięki za wszelkie uwagi i rady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak pisałem "dojrzewam" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ktoś jeszcze z sinikiem 1,8 100KM podzieli się swoimi wrażeniami po chipowaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam i przyjemności z jazdy życzę
|
Ja ostatnio mojego MK4 100 konnego chipowałem w łowiczu w v-techu. Wykres wklejałem w innym temacie poświęconym chiptunningu MK4 1.8 TDCI.
Wykonano mi bezpieczny przyrost mocy z 102KM fabrycznych na 131KM i wzroście momentu obr. z 288 tylko do 328NM (z uwagi na nieszczelną turbinę). Wrażenia, hmm zdecydowanie mondek stał się żwawszy (jeśli tak można napisać), różnica jest odczuwalna najbardziej w moim przypadku na 3 biegu i wzwyrz. Pierwsze dwa biegi są za "krótkie" jak to w TDCI ale i nie po to chipowałem mondka żeby się ścigać na światłach i zrywać asfalt podczas startu z jedynki i dwójki. O spalaniu trudno mi w tej chwili mówić gdyż przyszedł okres zimowy i wiadomo że spalanie w tym okresie ze względu na ogrzewanie trochę wzrasta. Także o tym bedę mógł powiedzieć za jakiś czas. Ogólnie mogę zdecydowanie potwierdzić że jest to odczuwalne - przynajmniej w moim przypadku. Podczas jazdy w trasie i konieczności wyprzedzania przed chipowaniem nigdy nie miałem problemu bez większej konieczności redukowania biegów na niższe i to było wystarczające nawet przy pełnym pojeżdzie (full family). Jednakże w tej chwili stało się to zupełnie bezstresowe i obawa że za TIRem leci jeszcze drugi TIR przestała być istotna bo autko bardzo ochoczo reaguje na pedał gazu bez jakichkolwiek oznak "turbodziury".
Co do zużycia części, sprzęgła, dwumasy, klocki itp, to na obecną chwilę nic się nie dzieje. Przejechałem ok 7 tyś po chipie - żadnych negatywnych oznak.