Cytat:
|
Biały (siwy) dym to zazwyczaj lejące wtryski. Z tego co zrozumiałem u ciebie kolego to się dzieje tylko na letnim silniku ?
Gdyby coś było nie tak z kompresją to by wcale nie zapalił lub po odpaleniu by na którymś z cylindrów kulał (brak zapłonu), a na zimnym odpala bez problemu (im zimniej tym mniejsza kompresja) więc to bym pominą.
Tak z innej beczki to po kupnie samochodu okazało się, że miałem spalone wszystkie świece i odpalał bez większego problemu, tylko wtedy temperatury oscylowały w granicach 10-15 stopni.
Może coś pompa głupieje z przestawieniem wyprzedzenia wtrysku, przez co w nieodpowiednim momencie jest wykonywany wtrysk o czym mogłoby świadczyć dymienie na biało (za dużo nagromadzonego paliwa w cylindrach)
|
Dokładnie kolego ,dzieje się to tylko na letnim silniku bo wtedy na 100% nie grzeją świece ponieważ nie słychać tego"pyknięcia"po grzaniu jak na zimnym silniku.świece sprawdzałem wszystkie grzeją.Obstawiam czujnik temperatury ,umówiłem się na wizytę w warsztacie podepniemy komputer i zobaczymy co i jak.