Cytat:
Dzięki fpp za te 3 grosze, zawsze lepiej je przeczytać od kogoś z branży. Ja miałbym mimo wszytko prośbę o rozwinięcie tematu dlaczego właśnie varta/bosh a nie np centra/exide (która daje rok dłużej gwarancji i assistance), BPower, Europower, Fiamm, Hammer, Loxa, Lucas, Nordicca, Oximo, Yuasa, 4max, Jenox, itd...
Niektóre z nich cenowo nie ustępują varcie silver. Idąc w druga stronę może nie warto przeplacac i kupić cos za 60% ceny varty?
Co do samej varty, która notabene ostatnio kupiłem, to czy wiesz jak sprawdzić miejsce produkcji i czy ma to znaczenie? Sprzedawca zapewniał mnie, ze on ma te produkowane w niemczech a nie na wschodzie.
Dzięki i pozdrawiam.
Ps. Ostatnio sprzedałem samochód z 2005r z akumulatorem kraft, który był od nowości (niemiecki salon), czyli minimum 8 letni i spokojnie kręcił w zimie diesla.
|
To moje skromne zdanie na podstawie obserwacji serwisu gwarancyjnego i reklamacji akumulatorów które tam trafiają. Parametry nowego akumulatora też są tutaj istotne, nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby Varta/Bosch nie oddawały parametrów które są na etykiecie, co w przypadku innych producentów jest nagminne. Co z tego, że kupuje się akumulator o mocy rozruchowej 740A skoro oddaje 650A?! Robienie ludzi w balona, nic innego. Dlatego też gdy mam załatwić komuś znajomemu akumulator to wybieram coś z grupy akumulator wyprodukowanych przez Vartę - jeszcze nigdy się nie przejechałem. Co do Centry Futury z 3-letnią gwarancją i 2-letnim pakietem Assistance to uważam, że świetny produkt marketingowy - długa gwarancja, pakiet bezpieczeństwa i wzmocnione parametry - niestety uważam, że nic poza tym, zresztą o tych bateriach w sieci jest tyle, że każdy może poczytać i wyrobić sobie zdanie. O Assistansie nie będę się rozwijał, bo działa to delikatnie mówiąc średnio. W każdym razie jest ktoś chce koniecznie Centrę to polecam Standard lub Plus. Jeśli chodzi o innych producentów to nie uważam za dobrą inwestycje zakupu Lucasa, Fiamma czy np. Loxy, ale oczywiście to jest tak jak napisałeś są ludzie którzy jeżdżą 5 lat na takich akumulatorach. Ja np. mam całkiem niezłe zdanie o polskim Jenoxie, który daje radę i nie sprawia większych problemów, oczywiście w autach o standardowym wyposażeniu.
Co do kraju wykonania to raczej sprzedawca w Twoim wypadku jest mitomanem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spotkałem się na rynku z Vartami, które są produkowane na tzw. pierwszy montaż (szaro-czarna skrzynka), ale cena takiego akumulatora w pojemnościach 60-75Ah to koszt na pewno rzędu ok. 500zł. Zapewne zakupiłeś akumulator z serii Dynamic Trio (Varta Black, Blue i Silver). Tutaj mamy opcję raczej tylko dwóch fabryk Czechy i Hiszpania. Nie słyszałem aby była różnica jakościowa i uważam, że nie ma to znaczenia. O niemieckiej fabryce nie słyszałem, z tego co mi wiadomo jest tam tylko siedziba całego koncernu na Europę.
Myślę, że dokonałeś dobrego wyboru i sam się przekonasz, że warto było kupić Vartę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.