Temat: [Mondeo 2007-2014] Immobiliser aktywny ( auto nie odpala)
View Single Post
Stary 11-01-2014, 13:44   #28
drummer44
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Komunikat awaria silnika, immobilliser aktywny

Witam wszystkich na forum. Pozwolę sobie odświeżyć temat perypetii kolegi HANSOLO, ponieważ i mojego forda dopadła identyczna przypadłość. Cytat: W dniu dzisiejszym gdy chciałem uruchomić silnik gdy Convers się uruchomił dostałem komunikat " silnik usterka " i szary trójkącik, a po chwili " immobiliser aktywny" i książeczka. Rozrusznik oczywiście nie zadziałał. Z tego co zauważyłem to cały czas świeciła się kontrolka od ESP /na konsoli przycisk się nie podświetlał /.
W teście zegarów zauważyłem że jest wskazanie o temp silnika -60 C, dalej wyświetlają sie błędy C40168 i 160782.
Kierując się tematem z forum wstawiłem auto do ASO podpowiadając co może być przyczyną. Przy okazji dowiedziałem się o pladze kun i szczurów w mieścieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., które to na pewno gustują w smaku instalacji fordowskiej. Ale wracając do tematu. W wiązce silnika wymieniono kilka kabli silnik ożył, ale nurtuje mnie jedna rzecz w menu ukrytym conversa po odbiorze auta pozostały oba błędy tj. C40168 i 160782. Serwisant zbył mnie mówiąc, że auto chodzi i mam się cieszyć, że nie spalił się komputer. Zauważyłem, że wzrosło spalanie średnie przy podobnym stylu jazdy. Serwis podobno skasował błędy w komputerze a do innych modułów IDS nie ma dostępuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W poniedziałek jesyem umówiony na komputer w ASO nie wiem tylko czy mnie znowu nie skasują. Nie bardzo wiem co mam mówić. Dodatkowe pytanie: czy ww. błędy mogły się zapisać w zegarach a wkomputerze ich już nie ma?

Ostatnio edytowane przez drummer44 ; 11-01-2014 o 23:00 Powód: Dodatkowe pytanie
drummer44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem