View Single Post
Stary 15-01-2014, 00:17   #6
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Problem z zegarami - zimny lut lub mikropęknięcia na płytce wskaźników

Cytat:
Napisał Jesoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
Nie wiem czy do końca przeczytałeś, ale nic nie napisałem o problemie z licznikiem... .
Raczej napisałeś (no chyba, że dla Ciebie zegary i liczniki to co innego):

Cytat:
Napisał Jesoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podjechałem do serwisu Forda, okazało się, że jest to albo zimny lut, albo na płytce od zegarów doszło do mikropęknięć, przez co nie ma czystego sygnału i być może immo szaleje.
W Fordzie polecili mi wymianę całych zegarów + przekodowanie kluczy, za jedyne 2700 (?!).,
Generalnie immo jest zaszyty w liczniku. Jeżeli problem rzeczywiście został prawidłowo w ASO zdiagnozowany to raczej czeka Cię wymiana licznika- wymiana na używany, znacznie lepiej wyglądający poliftowy licznik z małym wyświetlaczem (wersje z dużym są towarem deficytowym w związku z czym na znanym portalu aukcyjnym mają odpowiednio wyższą cenę) i kodowanie kluczy z pomocą jednego z naszych Kolegów z forum wyniesie Cię 1/10 ceny, którą usłyszałeś w ASO. Nie wiem czy uda Ci się znaleźć kogoś, kto się na tym zna i w tej cenie zajmie się grzebaniem w liczniku w poszukiwaniu zimnych lutów, mikropęknięć czy jeszcze czegoś innego. Również zatem sugeruję poczytać wskazany temat o wymianie zegarów.

W pierwszej kolejności należałoby jednak, tak jak pisali wyżej Koledzy, odczytać błędy, jak samochód znowu zaprotestuje i sprawdzić połączenia kablowe między licznikiem a odbiornikiem immo w stacyjce oraz stan pinów w złączu licznika poprzez które komunikuje się z odbiornikiem (pin 3 i 5 w złączu licznika). Odbiornik ten zresztą komunikuje się jeszcze z GEMem i jest do niego przyłączona masa (odpowiednio pin 1 i 2 na jego wtyczce- pozostałe dwa przewody biegną do licznika). Może problem jest właśnie z masą tego odbiornika. Natomiast w mikropęknięcia płytki licznika nie chce mi się wierzyć, już szybciej zimny lut.
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem