View Single Post
Stary 17-01-2014, 10:33   #17
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Karta Ratownicza (ang. rescue sheet) - wydrukuj i miej w Fordzie !

Cytat:
Napisał wrredusek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Ich urządzenia hydrauliczne potrafią spokojnie przeciąć wzmocnienia każdego pojazdu, ....
A w szczególności nie odpalone ładunki pirotechniczne kurtyn po drugiej stronie pojazdu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Karta ratownicza ma pozwolić błyskawicznie ocenić gdzie można założyć nożyce hydrauliczne bez narażania się, że za chwilę będzie kolejne "bum"... Na pewno na miejscu wypadku w stresie i chaosie strażacy nie będę szukali info w wiki. Lepiej aby mieli jakąś szansę sprawdzić gdzie jest w danym pojeździe np. zbiornik paliwa.

Byłem i pobrałem oficjalnie karty ratownicze dla swojego C-maxa oraz Hondy Jazz żonki (robi się to w wyznaczonych punktach - tam drukują oficjalną wersję karty i dają naklejkę na szybę) i na prawdę się zdziwiłem gdzie jest w Jazze 2009 zbiornik paliwa... To, że w tym samochodzie napinacze pirotechniczne pasów są przy zwijaczu pasa koło progu a nie jak w 90% samochodów przy fotelu od strony tunelu środkowego wiedziałem już wcześniej.
Jak widzicie samochody potrafią się istotnie różnić konstrukcją i takie jednostronnicowe info o kluczowych cechach ma na prawdę sens...

BTW - co do sterownika zaznaczanego na schematach kart ratowniczych - chodzi jedynie o sterownik SRS (poduszek) w celu ostrzeżenia o urządzeniu mogącym przypadkowo odpalić pozostałe jeszcze po crashu ładunki pirotechniczne.

Kart ratowniczych nie ma się szukać - naklejka na szybie mówi: "karta ratownicza pojazdu znajduje się za paskiem "słonecznika" kierowcy". I tam ma być. Jeśli jej tam nie będzie, nikt nie będzie zaglądał do schowków pod fotelami, torebki żony, bagażnika i gdzie tam jeszcze...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-01-2014 o 10:45
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem