View Single Post
Stary 18-01-2014, 16:36   #38
kuczy
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Focus MK1 Kombi
Silnik: 1.4
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Praca wycieraczek - włączanie/wyłączanie

Witam, mam problem z czerwoną rakietą mojej dziewczyny. W sumie to już uznałem, że wina leży po stronie silnika wycieraczek, ale może ktoś zwróci mi na coś uwagę co mi umknęło i może po raz kolejny uda się naprawić bez większych kosztów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Objaw jest następujący: Wycieraczki przednie pracują wyłącznie na najszybszym biegu (3). Wszystkie pozostałe opcje nie reagują. Tylna wycieraczka działa jak należy, podobnie spryskiwacze.
Pierwsze na co zwróciłem uwagę to wszechobecna awaria przekaźnika. Jako, że tutaj mam zespolony, kupiłem używany drugi, podmiana - brak reakcji. Następny krok - przełącznik - po wymianie to samo. W końcu uznałem, że pewnie kupiłem uszkodzony przekaźnik i to jego wina, aż dziś postanowiłem zmostkować sobie część przekaźnika odpowiadającą za tylną wycieraczkę z miejscem na wtyki od przekaźnika przodu. Jak się okazało przekaźnik jest całkiem sprawny, bo tylna wycieraczka pracuje na obu częściach przekaźnika, zaś przednia wcale. Tak więc wpiąłem przekaźnik, złapałem za miernik i odpaliłem schemat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po kolei:
- Napięcie na 5 nóżce przekaźnika jest załączane.
- Napięcie na wejściu przełącznika: na 6 pinie ( przewód od akumulatora) - jest cały czas. Na 7 pinie - przechodzi z przekaźnika.
- Na wyjściu: pin 8 podaje napięcie w pozycji 3. przełącznika, pin 9 podaje napięcie dla pozycji 1,2,4. - więc przełącznik działa.
Przy silniku wycieraczek w tej "kostce":
- na końcach przewodów od przełącznika są napięcia - przewody całe.
- na wejściu 3. (przewód od aku) - napięcie jest
- na wejściu 2. wydaje mi się, że też miałem napięcie.
Przy silniku zdjąłem tę obudowę przy przekładni ślimakowej, gdzie znalazłem coś takiego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że te przerwy w metalowej płytce służą regulacji cyklu pracy silnika. W takim razie:
1) awaria siedzi gdzieś w tej części silnika w "puszce" - do naprawy / wymiany?
2) w jaki sposób odbywa się regulacja prędkości pracy silnika skoro wszystkie przewody są pośrednio/bezpośrednio podpięte do aku, a żadnego rezystora ograniczającego prąd nie widzę. Siedzi gdzieś w środku w silniku? Może to go szlag trafił i dlatego wolne biegi nie działają?
3) przegapiłem coś po drodze?
Podpowiedzcie coś, bo już mam dość dłubania przy tych wycieraczkach, dodam, że wcześniej była akcja z zapieczonym mechanizmem (rozebrałem i nasmarowałem). A do tego ktoś wcześniej urwał gwint mocujący wycieraczkę do tego sworznia i jakoś ją wbił na siłę, więc było gwintowanie na gwint 5 i wkręcona śruba - działa.
kuczy jest offline   Odpowiedź z Cytatem