Temat: [Mondeo 2007-2014] 2.5T nierówna praca silnika
View Single Post
Stary 21-01-2014, 13:28   #11
Du_poid
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2.5T nierówna praca silnika

Cytat:
Napisał cliner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W jakims stanie macie Odme?
Czy chodzi o ten grubszy wężyk, który idzie z bloku z pod kolektora do pokrywy zaworów czy jeszcze coś? Ostatnio wymieniałem uszczelki pod kolektorami i musiałem odpiąć trzy węże:

- Jeden od turbiny do kolektora taki malutki.
- Drugi krótki, większy od bloku z takiej plastikowej obudowy do kolektora metalowego.
- Trzeci średni od kolektora plastikowego, wzdłuż silnika gdzieś na tył, najpierw jest krótki gumowy potem przechodzi w dłuższy plastikowy, który w okolicach między akumulatorem a silnikiem wchodzi w plastikowy łącznik połączony z czujnikiem i węższym wężem.
Ale wszystkie były czyste poprawiłem opaski i nic.

Sprawdzę jeszcze odmę o ile to jest to o czym myśle i chodzi mi po głowie jeszcze solenoid zaworu upustowego turbiny (wastegate) z którym mieli problemy posiadacze S-MAXa, ale im wtedy ładowało za dużo ciśnienia i obcinało moc u nas nie ma takich objawów, chyba że jest to początek jego końca. Ale z tego co zaobserwowałem wastegate u mnie rusza (uchyla się) dopiero przy mocnym przygazowaniu coś ponad 4500obr. ale chyba tak ma być.
Zostają jeszcze główne rury powietrzne za przepływomierzem, może gdzieś mamy jakieś nieszczelności.
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem