View Single Post
Stary 21-01-2014, 22:11   #408
tjw
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI 175KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

Czy są jakieś specjalne wymagania dla elmconfig ? Mam chyba jakiś problem z kompatybilnością z windows 8 i zastanawiam się czy nie instalować wirtualki z XP (dobrze, że 8 ma wbudowane hyper-v).

Posiadam niestety tylko moduł bluetooth ale mam sprawdzone, że Forscan bardzo ładnie łaczy się z samochodem. Co prawda widzi tylko kilka modułów ale porobił mi różne testy i nawet znalazł mi dwa powtarzające się błędy

===DTC B1C99:13-6C===
Kod: B1C99 - Obwód lewego kierunkowskazu
przy czym wszystkie kierunki działają
oraz
===DTC U0126:00-8A===
Kod: U0126 - Utrata łączności z SASM
przy czym ten bład wskakuje przy diagnozie każdego z modułów. Mam i doświetlanie zakrętów i ESP ale doświetlanie pochodzi z innego wyjścia (co prawda akurat spaliła mi sie jedna żarówka doświetlania zakrętów ale błąd ma ewidentny związek z układem ESP - tamta jest na pewno spalona bo nawet widać przez reflektor - tam jest H7 czy tam H1)

Dodatkowo chciałbym dobić się do diagnostyki czujników parkowania bo te odmówiły posłuszeństwa kilka dni temu i po jakichś 10-20s od włączenia zapłonu przestają działać co też sygnalizuje dioda na przycisku i odpowiedni dźwięk.
Dodatkowo chciałbym także zmienić tryb handsfree na Bluetooth Handsfree=BT/VC High + BT Audio + USB

więc mam kilka rzeczy do zrobienia a zupełnie elmconfig nie chce mi działać.

w trybie VCP jest komunilkat correct response from ELM timed. Recived response to request "AT Z" nie istotne czy moduł jest widoczny czy nie natomiast FTDI D2XX wywala runtime error 53 i wychodzi z programu. Dodaje jeszcze, że nie znalazł FTD2XX.DLL przy czym plik także próbowałem dogrywać do system32. W ogóle szukałem nowej wersji, zarejestrowałem sie na ruskim forum to na koniec okazało się, że nie należę do grupy userów, którzy mogą ściągać soft Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę wdzięczny za pomoc. Dodam, że wertowałem mocno posty a forum i wiedza jest mocno rozbudowane. Jeśli to już się pojawiło to z góry przepraszam.

Pozdrawiam,
Tjw

-------------------

ok mały update. Znalazłem przypadkiem na forum link do nowego elmconfiga za co dziękuję. Warto to umieścić gdzieś na stałe przyklejone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://civil.iffc.ru/ELMConfig/

Przy okazji okazało się, że mój interfejs ELM nie ma przełacznika przez co łączy się tylko z modułami HS-CAN a nie łączy się z modułami MS-CAN w związku z czym muszę zakupić drugi moduł. Cały czas się człowiek uczy. Masakra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez tjw ; 24-01-2014 o 19:21 Powód: update
tjw jest offline   Odpowiedź z Cytatem