Cytat:
|
Może Cię to pocieszy, ale ja bym na dwumasę nie stawiał, bo u nie poprzedni właściciel wymienił dwumasę przy 50k.
|
To mnie faktycznie pocieszyłeś, bo już się pomału zacząłem zastanawiać czy zacząć zbierać 5kpln na komplet sprzęgło + dwumasa.
Btw, sprzęgło chyba niedługo i tak będę miał do zrobienia, bo co jakiś czas na jałowych obrotach słyszę miarowe stukanie z okolic skrzyni, które znika po wciśnięciu sprzęgła (wysprzęglik?). Innych objawów zużycia brak (np. uślizgi) więc na razie z tym jeżdżę.
Nie jestem mechanikiem, ale mam wrażenie, że przyczyna drgań występuje w całym zakresie obrotów silnika, ale akurat przy ok 2k obrotów powoduje rezonans z karoserią i wtedy najbardziej to czuć. W przyszłym tygodniu odstawiam auto do Germazu na dalszą diagnostykę. Podrzucę im te pomysły od serwisanta z Volvo.
Tak sobie jeszcze myślę, że być może problem z zaworem sterującym łopatkami byłoby widać na hamowni? Napiszę PW do Heko, może nam coś podpowie. Trochę tych silników wirusował
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam od poprzedniego właściciela wykres z hamowni. Może porównanie tamtego wykresu z obecnym dałoby jakieś wskazówki...