Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 22-01-2014, 10:36   #1187
YatzeK
ford::advanced

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Re: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał Mediana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Yatzek, nie podważaj testów ADAC, bo one ostatnio same się podważyło.
Przecież ja nigdzie ich nie podważałem! Podważam tylko umiejętności interpretowania ich wyników przez autora artykułu, bo wbrew temu, co piszesz:
Cytat:
Napisał Mediana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do czytania testów, filozofii w tym nie ma, każdy patrzy i wybiera z tabelki te właściwości opon, które są dla niego istotne.
Testy NAPRAWDĘ TRZEBA UMIEĆ i interpretować. I właśnie porównywanie testów opon w różnych rozmiarach, z różnych lat, w dodatku różnych marek i modeli opon w obu testach świadczy o tym, ze autor nie ma o tym pojęcia.

Cytat:
Zresztą, czy teraz można znaleźć obiektywną ocenę, test, jak nawet zawody sportowe są ustawiane (boks itd. czy nawet ostatnio skoki w Zakopcu)
Co do zawodów to nie wiem, mam prostą zasadę - dopóki nie mam dowodów, nie wierzę w ustawianie wyników, szczególnie w takich dyscyplinach jak skoki, gdzie tak wiele zależy od czynników niezależnych od zawodnika.

A w oponach? Z samej metodyki przeprowadzania testów wynika, ze ich wyniki NIE MOGĄ BYĆ OBIEKTYWNE. Bo to są testy PORÓWNAWCZE. Zawsze. I ich wyniki tak należy odczytywać. Wystarczy zmienić 2-3 modele opon w teście, żeby wywrócić wyniki do góry nogami. A potem na lewą stronę.

Co do określenia grup opon też wcale nie jest takie sztywne i jednoznaczne, bo np. do jakiej grupy zaliczyłbyś opony Nokian? Hankook? Toyo? Na podstawie ceny? Marketingowego wizerunku producenta? Informacji na stronach sklepów internetowych? Skoro przeważnie te kwestie się wykluczają?
Poza tym technologia produkcji opon jest już tak zaawansowana, ze wcale nie jest takie oczywiste, ze opony premium są zawsze lepsze od opon ze średniej półki.