View Single Post
Stary 22-01-2014, 21:28   #9
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Odp: automaty w Mondeo Mk4

Cytat:
Napisał finku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, pozwolę sobie dopisać coś w tym temacie.

W swoim Mondeo mam właśnie skrzynię AWF-21 i zarówno producent jak i ASO podają, iż oleju się w niej nie wymienia. Teraz pozostaje pytanie czy im zaufać czy pozostać nadgorliwym i jednak to zrobić? Obecny przebieg to 76k km i od nowości na jednym oleju.
Pytanie brzmi ile chcesz tym autem jeździć.
Żywotność tej skrzyni Aisin określa na 200 - 250 tys. km w zależności od rodzaju eksploatacji.
Jeżeli nikt jej nie zakatował, a Ty nie zamierzasz jeździć tym autem do 300 tys. km to dałbym sobie spokój z olejem.
Zwłaszcza, że każdy serwis ASB chętnie Ci go wymieni, ale żaden nie weźmie odpowiedzialności za efekty tej czynności.
Jak padnie to Ci powiedzą "cóż, była zużyta".
Jeżeli chcesz mieć pogląd na stan skrzyni to podczas przeglądu poproś w serwisie żeby pobrali próbkę oleju (wystarczy 100ml).
Ocenicie jego stan, kolor i zapach i będziesz z grubsza wiedział w jakim stanie jest transmisja.
Wtedy podejmiesz decyzję, czy wystarczy dolać tą spuszczoną "setkę" nowego, czy wymieniać całość.
Ciekawostką jest, że żaden "skrzyniarz" takiej opcji nie proponuje.
W takich sprawach nadgorliwość nie jest pożądana.
Wiem - wszyscy "skrzyniarze" zaraz mnie powieszą, bo "olej należy wymieniać co 60, a najlepiej co 30 tys. km".
Tyle tylko, że żaden nie zająknie się że tak to się robiło w automatach z Mercedesa 124 który mógł przelecieć nawet milion kilometrów i wymiana oleju rzeczywiście dawała dużą szansę na osiągnięcie takiego przebiegu. W nowych konstrukcjach sam producent pisze wprost, że skrzynia starcza na 1/5 tamtych przebiegów, a najczęściej padającymi elementami są elektrozawory i elektronika.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 22-01-2014 o 21:39
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem