Szarpanie autem przy przyspieszaniu i przy max prędkości.
Mam problem z dziwnym zachowaniem się silnika (poczytałem trochę na forach ale dalej nic). Mam Mondeo mk.4 2.0 tdci 2008 140 km. Zachowanie jest takie i jest to nie zawsze w tych samych sytuacjach i prędkościach czy obrotach silnika. Przyspieszając np na 4 biegu tak w okolicach 3-4 tys obrotów auto faluje (w przód i w tył - tak jakby przyczepa go trzymała lub jakby na chwilę tracił moc i ją odzyskiwał) . Nie mam gdzie teraz sprawdzać ale przy max prędkości która jest moim zdaniem za niska (170-180 km/h) jest tak samo auto stoi i jest ten objaw falowania a obroty jak pamiętam wskazywały ok 3,800 obrotów. Poczytałem i dotarłem do tematu zaworków podciśnienia (dodatkowo po wyłączeniu silnika wydobywał się spod maski taki brzęk) - to sygnalizowało zepsuty zaworek podciśnienia. Zaworki zmieniłem dwa na nowe (bzyczenia już nie ma i wydaje się , ze auto trochę lepiej się zrywa przyspieszając tak jakby turbo lepiej działało ale falowanie zostało i zachowanie silnika jak przed wymianą). Mechanik posprawdzał wężyki od i do turba - stwierdził ze są ok nie nic do wymiany. Proszę o konstruktywną poradę i pomoc. Dziekuję !!!
|