View Single Post
Stary 24-01-2014, 01:08   #68
dżizas
ford::advanced

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Ciężko wchodzi drugi bieg na zimnym silniku

To wszystko prawda kolego Basra ale problem dotyczy głównie Mondeo z pięciobiegową skrzynią przed FL. Z tego co się orientuję po FL problem ten został rozwiązany a przynajmniej w dużym stopniu zniwelowany czyli wygląda na wadę konstrukcyjną. Nie wiem czy to kwestia zbyt ciasno spasowanego wysprzęglika z wałkiem czy może synchronizatory lub inna przyczyna i zapewne nikt z nas w warunkach domowych nie jest w stanie tego stwierdzić.
Jako dowód moich rozważań mogę podać przykład Mondka mojego kolegi z którym pracuję i dojeżdżamy na zmianę do pracy. Znam jego auto niemal tak dobrze jak moje własne.
Jest to mk3 2.0 tdci 115KM z 11/2004 czyli już po FL i na początku Listopada zaczęła odzywać mu się dwumasa przy 153.000 mil (ok. 245.000 km). Kolega nie był pewny i poprosił mnie o opinię i muszę Ci powiedzieć że kiedy jechałem w pierwszym momencie odrzuciłem dwumasę jako przyczynę dziwnych dźwięków (myślałem że coś w układzie małej dwumasy) bo biegi wchodziły o niebo lepiej niż w moim poprzednim Mondku z 2001r.
Dlatego uważam że problem z biegami leży bardziej po stronie firmy Ford niż użytkowników.
Na marginesie dwumasa potwierdzona przez mechanika i obecej chwili założone kpl. nowe sprzęgło.