Odp: box na dachu, jaka maksymalna prędkość?
Sie ma.
Ponieważ dużo jeżdzę z boxem to mam pewne doświadczenie w tej kwestii.
Otóż mam box chyba największy jaki jest dostępny na rynku. Ponad 2.20 m długości , 100 cm szerokości i 45 cm wysokości. Pojemność 700 litrów.
W specyfikacji producenta jest napisane , że przy prawidłowo zamocowanym boxie prędkość maksymalna powinna wynosić nie więcej niż 160 km/h. Tak została zoptymalizowana aerodynamika box-u. Ale...
Duży wpływ na zachowanie się boxu ma to , na jakim aucie jest zamontowany.
I teraz 2 przykłady.
W Mondeo MK2 przy prędkości 170 km/h , nie było żadnego wpływu na prowadzenie się auta. Auto zachowywało się neutralnie. Nawet boczne powiewy wiatru nie wpływały na stateczność auta. Sam box nie drgał w czasie jazdy.
W Scenicu to już inna bajka... Przy prędkości 140 km/h jest odczuwalny dość spory dyskomfort w prowadzeniu auta. Już nie jest tak stabilne jak Mondeo i jest dużo bardziej podatne na boczne podmuchy wiatru. Ponadto jest odczuwalne " odciążenie " przodu auta. Box na Scenicu dość znacznie " pracuje ". I to czuć w czasie jazdy. Jest zupełnie inny opływ powietrza niż w Mondeo.
Scenikiem bałbym się pojechać więcej niż 150 km/h z boxem na dachu.
Jest dużo mniej stabilny i bałbym się , że wyrwą się mocowania wewnątrz boxu. Szczególnie w przedniej części. Wiem , że to mało realne , ale takie subiektywne odczucie w czasie jazdy.
W Mondeo powietrze opływa box na górze. W Scenicu większość powietrza jest pomiędzy dachem a boxem. Widać to bardzo wyraźnie po zabrudzeniach podczas deszczu i brudu jaki się osadza.
Wiec reasumując.
Na prędkość poruszania się z boxem ma duży wpływ auto. Każde auto będzie się inaczej zachowywało na drodze. Na każdym aucie box będzie inaczej " pracował ".
Nie ma tu większego znaczenia , czy box będzie załadowany czy pusty.
Pozdrawiam
Wojtek
KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-01-2014 o 01:39
|