Silnik nie trzyma temperatury
Witam.
Nie odnalazłem podobnych tematów, więc opiszę problem.
Samochód to Transit 2.2 TdCI z rocznika 2009 a problemem jest strasznie długie rozgrzewanie się silnika oraz nie trzymanie temperatury. Samochód to wersja 9-cio osobowa i posiada dwie nagrzewnice. Gdzieś obiła mi się o uszy teoria, że to typowe dla tych wersji i dlatego chciałbym się upewnić.
Gdy przyszły większe mrozy zauważyłem, że:
- silnik właściwie w miarę się rozgrzewa, ale tylko gdy dostanie większego obciążenia, tzn. dłuższa jazda z większą prędkością, albo pod górę lub gdy auto jest załadowane - w innym przypadku temperatura rośnie max do 60 stopni lub nieznacznie drgnie wskazówka,
- nawet gdy silnik złapie już temperaturę 90 stopni, to wystarczy, że silnik popracuje trochę na postoju lub np. wrzucę na luz z większej górki i temperatura spada,
- na postoju przy temperaturze -13 stopni podczas pracy na biegu jałowym przez dokładnie 20 minut wskazówka temperatury nawet nie drgnęła.
Czy więc ten typ tak ma, czy może to być po prostu niesprawny termostat?
Przy okazji chciałbym zapytać, czy w tych samochodach są jakieś zawory przed nagrzewnicą czy może obieg cieczy przez nagrzewnicę jest stały a włączając ogrzewanie staruje się tylko obiegiem ciepłego powietrza?
|