Temat: [Mondeo 2007-2014] Tips & tricks
View Single Post
Stary 27-01-2014, 13:53   #439
porez
ford::average

Imię: Waldemar
Model: mondeo
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Tips & tricks

Witam, zaciekawił mnie poruszony wcześniej temat automatycznego podgrzewania obydwu szyb. Sam chciałem wcześniej właśnie o to zapytać na tym forum. Zaobserwowałem mianowicie, że kiedy szyba przednia jest zaparowana od środka, to po odpaleniu silnika następuje jej samoistne oczyszczanie. Pozostają charakterystyczne paski w okolicy słupków (tam gdzie nie ma drucików od ogrzewania). Także tylna szyba zaczyna "odtajać" przy ścieżkach. Na oko wygląda jakby podgrzewanie szyb się włączyło, ale u mnie NIE PALĄ SIĘ WTEDY DIODY NA PRZYCISKACH! Mam wersję goldX z 2010 roku.

A co do automatycznego ryglowania drzwi po odpaleniu, to dziwię się takiemu zainteresowaniu tym tematem. Miałem ten "wynalazek" w poprzednim modelu mondka i wielokrotnie go przeklinałem. Szczególnie zimą, kiedy po odpaleniu silnika wysiadałem żeby odśnieżyć auto. Po nieopatrznym zamknięciu drzwi za każdym razem musiałem zasuwać do domu po drugi kluczyk, żeby je otworzyć. Później nauczyłem się, że trzeba po odpaleniu pozwolić się drzwiom zaryglować i wtedy otworzyć je od środka. Niestety na dużym mrozie i ten patent raz mnie zawiódł, bo po wyjściu drzwi się zaryglowały "na amen" i nawet drugi kluczyk nie pomógł. Auto stało tak zamknięte z włączonym silnikiem. Na szczęście w mk3 można było otworzyć maskę z kluczyka. Zdjęcie klemy z akumulatora jednak nie pomogło, silnik dalej pracował (benzyna), a centralny trzymał drzwi zamknięte. Dopiero po rozpięciu kostki na cewce zapłonowej motor zamilkł, a po chwili namysłu rygle "puściły". Od tamtej przygody serdecznie odradzam wszystkim takie "patenty" w samochodach i cieszę się, że w mk4 tego już nie mam!

Ostatnio edytowane przez porez ; 27-01-2014 o 14:14
porez jest offline   Odpowiedź z Cytatem