Witam wszystkich szacownych forumowiczów!
Dzisiaj rano miałem "identyczną" sytuację jak opisuje kolega Hansolo - cyt:
Cytat:
Perypetii ciąg dalszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W dniu dzisiejszym gdy chciałem uruchomić silnik po 3 dniach garażowania znowu gdy Convers się uruchomił dostałem komunikat " silnik usterka " i szary trójkącik, a po chwili " immobiliser aktywny" i książeczka. Rozrusznik oczywiście nie zadziałał. Z tego co zauważyłem to cały czas świeciła się kontrolka od ESP /na konsoli przycisk się nie podświetlał /. Auto wstawiałem do garażu po zrobieniu 100 km bez objawów komplikacji.
|
Dodam od siebie, że wczoraj wieczorem wróciłem z krótkiej trasy - 100 km błota pośniegowego i ujeżdżonego śniegu...co dalej,4 dni temu wymieniałem akumulator, nie podłączyłem zasilania z prostownika i być może to był błąd, który dzisiaj się objawił...(wątpliwe, ale może możliwe)
W ciągu zeszłego tygodnia, nawet przed wymianą baterii sporadycznie pojawiał się komunikat "immobiliser aktywny" ale nie miało to wpływu na rozruch, odpalał jak zawsze idealnie... choć przyznam,że dziwił mnie pracujący silnik z aktywnym immo. Po zgaszeniu silnika ponowny rozruch był bez komunikatu, jak gdyby nigdy nic. Godzinkę temu podłączyłem do kompa wysypało kilka błędów z których część udało się skasować, ale niestety 3 pozostały i nadal piszczy,że awaria silnika i immobiliser aktywny
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kody usterek:
P1607
U0401
U0100
Jeśli ktoś z kolegów jest w stanie zinterpretować powyższe błędy i wyciągnąć jedyny słuszny wniosek będę zobowiązany.
Podpowiedzi typu, wiązka do ECU albo ASO już mi przyszły na myśl, więc to mamy "obgadane"
Pozdrawiam