Moje zdanie jest takie, jak nauczycie auto jazdy na 95 i raz na jakis czas zalejecie 98 to mu zaszkodzi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i to samo na odwrót. Ford rekomenduje do EB lać 98, własnie ze względu na złożoność tej jednostki, po to, by zachować jak najdłużej jego żywotność. No i też rekomendują BP (ale to przez współpracę) - na innych stacjach te 98 maja ten sam skład.
Raczej skłaniałbym się do tankowania na sprawdzonych stacjach, bo przyznam, że jeszcze jeżdżąc Xsarą, która wiele mi wybaczała, ale jak tylko zatankowałem na jakiejś pipidówie to zaraz mi się sypały błędy z sondy katalizatora. Natomiast w Chorwacji, non stop 98 i nie poznawałem swojego auta, zasięg się zwiększył mimo dopakowanego do granic możliwości auta. A ledwo do Polski wjechałem, 95 na jakimś pseudo Orlenie i od razu sonda bach!
Ja planuje wlewać tylko 98, 10zł na baku więcej mnie nie zbawi a chociaż będę miał jedną myśl z głowy, czy przez gorsze paliwo nie spieprze turbiny itd.