Temat: [Mondeo 2007-2014] Opinie, uwagi o silniku 2.0 Duratec 145KM
View Single Post
Stary 29-01-2014, 00:04   #403
miller69
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.0 145 km benzyna/lpg
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Właściciele z silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!

Cytat:
Napisał miller69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Miał może ktoś z was problemy z odpalaniem auta na mrozie??
Ja już swojego kilka razy nie mogłem odpalić.
Najgorzej było rano, musiałem kręcić ze 20 razy zanim z trudem zaskoczył(jak stary diesel), po odpaleniu przez chwile bardzo nierówno pracował,dodawanie gazu wręcz go dławiło ale po chwili się wszystko uspokajało i cały dzień spokój , nawet po długim postoju zapalał "na dotyk".
Co ciekawe nie pokazywał się żaden komunikat o usterce.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Poszukuje też dobrego elektryka/elektronika do porządnej diagnostyki komputera itd ,kogoś z aktualnym oprogramowaniem , a nie takim w którym nie ma nawet mojej wersji mondziaka (takich speców to mam na miejscu).
pzdr.
witam
odświeżę trochę temat , może komuś informacje które zdobyłem też pomogą.
kilka dni temu mechanik postawił diagnozę , że najprawdopodobniej "rozstroiły" się "mapy" gazowa z benzynową.
po podpięciu do kompa , wyskoczył błąd mieszanki paliwa i sondy lambda, po dłuższej diagnostyce okazało się że sondy pracują bez zarzutu i że raczej nie w nich tkwi przyczyna moich kłopotów.
w ramach "leczenia" skasował błędy , cofnął wszystkie adaptacje komputera i zalecił kilku dniową jazdę tylko i wyłącznie na benzynie.
od tamtego czasu minął już tydzień , a auto spisuje się wzorowo, pali na dotyk nawet w największy mróz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ,zrobiłem już ok 1000 km.
po tym wszystkim mam podjechać na "strojenie" gazu, mam nadzieję ,że po powrocie do gazu problemy się nie pojawią .
oczywiście dam znać co i jak.
ps aha odłączanie akumulatora nie kasuje komputera w mondeo (podobno) tak stwierdził mój mechanik
miller69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem