Temat: [Focus 2011-2014] Pierwszy przegląd 1.6EB
View Single Post
Stary 30-01-2014, 11:17   #62
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Pierwszy przegląd 1.6EB

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymiana filtra powietrza jest wpisana co 3 lata lub 60tys km (częściej w zanieczyszczonych warunkach). U mnie po 2 latach był zasyfiony i został wymieniony, choć mało jeżdżę po mieście.
Tak samo jest z kabinowym, podają standardowo 2 lata/40kkm, a po 25tys już mocno ogranicza przepływ powietrza i działanie nawiewu.
A co do ograniczania mocy silnika, to ja też miałem odczucia, że takowe jest przez pierwsze 2-3 tysiące km. Odczuwalne było zwłaszcza gdy silnik był zimny.
Prawdę mówiąc to są za długie przebiegi dla tych filtrów....w poprzednich autach widziałem filtr powietrza po 15 tys. km i to była smoła.....w Foce na 100 % wymienię po 30 tysiakach, przeciwpyłkowe także - choć one po 20 tysiakach powinny już być wymieniane....Ograniczenia mocy nie odczuwałem, na zimno zawsze delikatnie się obchodzę, ale szedł z niskich obrotów bez problemu, przy 2000 km przebiegu bez problemu osiągnąłem też v.max bez męczenia na VI biegu....
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem