View Single Post
Stary 30-01-2014, 20:21   #24
Dreamliner
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.8 Diesel
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Cofanie Licznika - powszechny proceder ale czy do wykrycia?

Powiem tak, złoty środek to to nie jest, ale zadziałał. Pisałem do poprzedniego właściciela do Belgii (auto własnie z tego kraju zostało sprowadzone) a także na policję do Belgii. Pismo przed wysłaniem przetłumaczyłem na flamadzki, uznałem, że tak wypada skoro to mi zależy na sprawie. Dostałem odpowiedź od właściciela, który przesłał mi kopię umowy (w piśmie trzeba nieco naściemniać, że prosi się o dane z dnia sprzedaży bo występuje się przeciwko pośrednikowi a on jako ostatni właściciel auta może zostać przeze mnie wskazany przed sądem jako świadek, może też pomóc na odległość przesyłając odpowiednie dok.). Takie pismo wraz odpowiednim pismem opartym na prawach do rękojmi wysłałem do sprzedającego z prstym pytaniem w treści. Jak to jest, że auto z Belgii wyjeżdza z przebiegiem 260 tyś, a w PL sprzedaje z przebiegiem 198 tyś? Nie interesuje mnie kto to zrobił, ale on mi takie sprzedał. Rozmowa w mocnym tonie załatwiła sprawę (mi było łatwo, robie w windykacji) uświadomiła mu, że dla spokoju lepiej podpisać przedłożoną przeze mnie ugodę niż ciągać się po policji i sądach bo byłem skłonny to zrobić (pierwszą strone pozwu o zapłatę też dołączyłem do wezwania o zapłatę). W ciągu tygodnia załatwiłem sprawę ze sprzedającym - podpisana ugoda + środki na koncie. Proceder trwał długo - zebranie wszelkich dowodów (dokumentacja auta, zawsze rzuca się gdzieś w kąt oraz czekanie na odp. z Belgii).
Dreamliner jest offline   Odpowiedź z Cytatem