Temat: [Mondeo 2000-2007] przy redukcji biegu dziwny odglos
View Single Post
Stary 01-02-2014, 23:44   #8
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: przy redukcji biegu dziwny odglos

Witam

Opisz mi taką rzecz.A mianowicie.Czy jak wciśniesz pedał sprzęgła i próbujesz wbić 2 bieg,jaki czas minie gdy wbijasz bieg.Akurat zajmuję się skrz.biegów.Opiszę Tobie jak ja bym lokalizował usterkę.Opiszę Tobie jak to dzieła.Jeżeli napęd nie jest rozłączony,to wałek wejściowy w skrzyni biegów ma takie same obroty co silnik.Kiedy wciskasz pedał sprzęgła,to rozłączasz połączenie silnik-skrz.biegów.Aby nastąpiło zazębienie, koło biegu musi się zatrzymać.W przeciwnym razie nastąpi zgrzytnięcie lub niemożność wbicia biegu.Aby przyśpieszyć zatrzymanie koła biegu i zatrzymać je,służy do tego pierścień synchronizatora, tzw.synchronizator.Jeżeli odpaliłeś silnik,wciskasz pedał sprzęgła aby rozłączyć skrz.biegów z silnikiem.Jeżeli synchronizator jest sprawny to szybko zatrzyma zębatkę i wbijesz bieg.Natomiast jeżeli synchronizator jest zużyty to musisz odczekać dłuższą chwilę aż koła zębate zatrzymają się.Wtedy nastąpi włączenie biegu.Oczywiście przy sprawnym sprzęgle.Teraz opiszę Tobie jak to jest, jeżeli sprzęgło nie rozłącza.Przyczyny to,usterka pompy sprzęgła, wysprzęgnika,zapowietrzony układ,nadmierne bicie drugiej masy koła zamachowego lub zużycie sprzęgła.Odpalamy silnik,ham.ręczny spuszczony,wciskamy sprzęgło,próba wbicia 1 biegu lub wstecznego.I teraz najważniejsze.jeżeli zaobserwujemy lub mamy wrażenie że auto przy wbijaniu 1 biegu porusza się do przodu lub do tyłu przy wbijaniu biegu wstecznego a lewarek zm.biegów porusza sie z oporem to będzie świadczyło o usterce sprzęgła.Jest to dobrze widoczne na zimnym silniku.To byłoby na tyle.Starałem się opisać to na tzw.chłopski rozum.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem