Odp: Dobry elektronik - ford fiesta, Kraków
Cały blok WN czyli cewka, przewody WN wraz ze świecami były wymieniane przed tym zdarzeniem jakieś pół roku wcześniej.
Obecnie przy co rocznym badaniu technicznym świecący CHECK odczytano jako błąd: "Zbyt mała wydajność układu katalicznego" i bądź tu mądry, diagnosta też niewiele miał do powiedzenia w temacie gdzie ugryźć... Skasował tylko błąd i dalej się wożę z problemem.
Póki co CHECK jeszcze się nie zaświecił ale widzę, że schodzenie z obrotów (dojazd do skrzyżowania i stop na światłach) dalej bez zmian, nie jest jak krzywa pochyła tylko w przedziale 1000-800 jest dołek
Na chwilę zejście na jakieś 600-700 i w ułamku sekundy podbicie do 900 i dopiero wraca na 800 (czuć specyficzne szarpnięcie gdy działamy w przedziale 800-1800) gdy hamujemy silnikiem - jakby się na chwilę dusił). Widać to dokładnie jak wysprzęglimy to prędkościomierz leci jak kamień w wodę do 700 i zaraz dostaje kopa o 100-200 w górę na chwilę - opóźniona reakcja na zbyt niskie obroty - aby w końcu ustabilizować się na 800 jak się (nagrzał porządnie silnik), czasami mimo 20km przejechanych lubi go trzymać koło 900.
Więc wyczuwa się i widzi wkurzający lejek (zaduszanie) w dół zamiast pomalutku zejść z góry na 900 i spłynąć samoczynnie w 2-3sek. na 800 bez niepotrzebnych przerzutów-czkawek w dół poniżej spoczynkowych obrotów (czyli tak jak auto się zachowywało normalnie przez 7 pierwszych lat).
O której kopułce od napięcia mowa?
Swoją drogą zastanawia mnie mocno fakt, że te wszystkie "Autoryzacje" fordowskich salonów to tylko oprawiony papier wiszący w ramce na ścianie, ale nic nie wnosi do tematu.
Czy taki salon-serwis nie może opisać problemu i wysłać do centrali forda (Niemcy? Anglia?) gdzie dział konstrukcyjny danego silnika da wskazówki jak ugryźć ten temat? Kto zna lepiej sterowanie silnika jak jego dział konstrukcyjny?
Nikt w warsztacie nie chce wziąć odpowiedzialności za wymianę czegoś co i tak nie uzdrowi auta (takie naprawy to ja sobie mogę robić sam). Na takie nic nie wnoszące wymiany - sprawnych jak widać - elementów nie mogę sobie pozwolić, bo pójdę z torbami, a auto jak kuleje tak dalej będzie kuleć.
Ostatnio edytowane przez Andrzej L. ; 03-02-2014 o 13:17
|