View Single Post
Stary 03-02-2014, 15:30   #21
the_eagle
ford::average

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016
Domyślnie Odp: Sprzęgło alternatora 1,8 tdci już padły trzy od czego ?

Cytat:
Napisał dario6273 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
the_eagle dobrze piszesz mój 1,8tdci chodził cichutkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nawet jak go kupowali to zauwarzyli że jest bardzo cicho w środku (może dlatego że miałem go całego wygłuszonego)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i to że komuś rechocze itp to jest wina złego paliwa (przetestowałem wszystkie stacje i zostałem przy nowym schelu vipower nitro+ ) lub układu wtryskowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po chipie u Heka zero!! turbodziury i zarypisty perszingGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ciagnął nawet na ostatnim biegu (wcześniej nie!) fajna sprawa była z owerbostem teraz go już nie ma w tym nowym 140km mondku no i jest troche mułowatyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mały offtopic: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W silnikach 2.0 tdci ford zastosował wiele nowoczesnych rozwiązań głownie w głowicy, natomiast dół silnika to dość stary (15-16 lat) aluminiowy blok vs żeliwny (ok.25 lat) w 1.8 tdci to plus dla EKO rozwiązań natomiast na pewno nie jest to krok w stronę większej trwałości silnika. Blok żeliwny charakteryzuje się większą stabilnością temperaturową i większą sztywnością a jest to dobre z punktu widzenia nie tylko trwałości silnika. Blok aluminiowy to szybsze nagrzewanie się silnika co powoduje że na krótkich trasach silnik szybciej uzyskuje temperaturę pracy i zużywa mniej paliwa. Po za tym w 1.8 są kute korbowody czego niestety 2.0 nie ma z oszczędności. Dlatego spodziewałbym się większych przebiegów w 1.8 niż w 2.0. Tym bardziej że po wymianie osprzętu silnika w jednym i drugim silniku mamy firmę simens a nie delphi jak poprzednio.
Natomiast w MK4 overboost w 2.0 tdci na pewno jest. W przypadku silnika 2.0 zwiększa moment do 340Nm z 320Nm. Natomiast to że go nie czujesz to wynika pewnie z płaskiej charakterystyki silnika. Właśnie dlatego koło dwumasowe w 2.0 wytrzymuje więcej km niż w 1.8 tdci pomimo że te silniki mają taki sam maksymalny moment obrotowy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I Jeszcze jedno nie jestem wcale wielkim zwolennikiem 1.8 tdci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale zakup tego samochodu z tym silnikiem był w moim przypadku całkowicie racjonalną i przemyślaną decyzją, w tamtych czasach to było auto ze sprawdzonym silnikiem z poprawionym układem wtryskowym z wyeliminowanym hałasem od łańcucha rozrządu zastępując go paskiem w oleju. Tymczasem silnik 2.0 tdci to żaden super hiper nowoczesny model. Dół silnika pochodzi od francuskiego PSA DW10 2.0 HDI pamiętającego puga 306 a góra to nowa konstrukcja. Zwyczajnie taniej było fordowi wejść w kooperację z PSA i wziąć od nich rozwojowy dół silnika niż projektować go na nowo. Jednak dużo nowocześniejsze są silniki 1.6 i 1.4 tdci - to te same jednostki które powstały od zera w przeciwieństwie do 2.0 tdci. Fakt iż 1.8 tdci to całkiem niezły silnik świadczy o tym że był on montowanych od starych transitów w początkach lat 90tych z oczywiście pośrednim wtryskiem. W tym czasie przeżył wszystkie nowsze silniki jak te montowane w mondeo MK3 2.0 i 2.2 tdci. Silniki te także nie są złe - wręcz przeciwnie jak popatrzymy na konkurencję ze strony VW czy PSA i ich problemów z 2.2HDI. Problemy dotyczyły głównie osprzętu a nie samej jednostki.
... koniec offtopica z mojej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W pogoni za marzeniem

Ostatnio edytowane przez the_eagle ; 03-02-2014 o 16:34
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem